Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Positieve Gezondheid - Geen standaard behandelplan meer nodig

Door met de cliënt te praten over zijn wensen kunt u veel tijd en inzet besparen

Een standaard behandelplan is vaak niet meer nodig, wanneer zorgorganisaties werken volgens de benadering van Positieve Gezondheid. Door de cliënt zelf te vragen wat voor hem belangrijk is, hoeven zorgverleners niet alle standaard behandeldoelen uit te voeren. De zorg is daardoor persoonsgerichter en goedkoper.

Vaak is er in de revalidatie per ziektebeeld een standaard behandelplan. Nu vult de zorgkundige samen met de cliënt het spinnenweb in. Het spinnenweb brengt in beeld wat de cliënt echt belangrijk vindt. Door met de cliënt te praten over zijn wensen kunt u veel tijd en inzet besparen.

Positieve Gezondheid spinnenweb

Middel voor grotere Positieve Gezondheid

Zorgverleners kijken samen met de cliënt en de familie welke van de 6 dimensies van Positieve Gezondheid belangrijk voor hem is. De aandacht voor die onderdelen vergroot De Positieve Gezondheid van de cliënt. Het spinnenweb (scoringsinstrument) van Positieve Gezondheid is een middel om het gesprek met de cliënt over wat hij/zij belangrijk vindt te starten. Met de nadruk op middel, want het gaat niet om de score per dimensie, maar om het verhaal erachter.

Praten met mantelzorgers

Ook als de cliënt niet zelf in staat is een gesprek te voeren over wat hij belangrijk vindt kunnen zorgverleners het spinnenweb inzetten. Een mantelzorger bij BrabantZorg vertelt:

‘Mijn moeder heeft alzheimer en is niet meer in staat een gesprek te voeren over wat zij belangrijk vindt. Als dochter weet ik dat wel en ook de verzorgenden weten: mijn moeder houdt van mooie en kleurige kleding. Dat zoeken zij nu 2 keer per week samen met haar uit. Dat kost tijd, maar gedurende de dag wordt die tijd terugverdiend omdat ze vrolijk is.’

Het team van verzorgenden heeft nu ook voor andere cliënten ideeën voor Positieve Gezondheid aangedragen, op basis van eigen ervaring.

Inspiratiemeeting over Positieve Gezondheid

Het concept van Positieve Gezondheid luidt: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven.’ 8 zorgorganisaties werken vanuit dit perspectief: Omring, Vivium, Rudolf Steiner zorg (Raphaëlstichting), BrabantZorg, Markenheem, Hilverzorg, IJsselheem en Thebe. Zij startten in april 2016 het transitietraject Positieve Gezondheid, samen met het Institute for Positive Health (IPH) en met ons.

De deelnemers hebben de eerste stappen gezet en gedeeld tijdens de tweede inspiratiemeeting op 21 september 2016. De aanwezigen spraken enthousiast met elkaar over Positieve Gezondheid. ‘De ziel van de zorgkundige wordt geraakt’, aldus één van de deelnemers.

Positieve gezondheid: geen standaard behandelplan meer nodig

Wens van de cliënt krijgt prioriteit

Nog een voorbeeld uit de praktijk: een zorgkundige ziet dat een cliënt hoger scoort dan ze had verwacht. In plaats van dat de zorgkundige de behoeftes en de wensen voor de cliënt invult gaat ze het gesprek met haar aan over de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Zo komen de zorgkundige en de cliënt er samen achter wat de cliënt echt graag wil voordat zij naar huis gaat: de cliënt wil zelf naar het toilet kunnen. Andere behandeldoelen kregen een minder hoge prioriteit. Met deze uitkomst pasten de zorgverlener en de cliënt de doelstellingen aan.

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer mooie en leerzame ervaringen vanuit de acht organisaties die deelnemen aan het transitietraject ‘Positieve Gezondheid’.

Nieuwe tranche transitietraject Positieve Gezondheid

De 8 deelnemende organisaties starten in oktober en november 2016 met fase 2: Positieve Gezondheid verder verankeren en breder implementeren binnen hun organisaties. Daarnaast start in 2017 een nieuw transitieprogramma Positieve Gezondheid in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

 • Voor meer informatie over het transitietraject Positieve Gezondheid kunt u terecht bij Stannie Driessen, directeur Advies en Implementatie
 • Voor meer informatie over het nieuwe transitieprogramma Positieve Gezondheid kunt u contact opnemen met Femke de Wit, senior adviseur via f.dewit@vilans.nl of 06-22809741

Meer informatie over Positieve Gezondheid

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '94' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • Wil Buntinx

  schreef op 12 okt 2016

  Kern van een behandelplan (in de zin zoals hier bedoeld) is per definitie uitgaan van wat belangrijk is voor de persoon en dus nooit standaard (geweest). Het 'kwaliteit van bestaan' denken en uitgaan van de ondersteuningsbehoeften van de persoon omvatten alle domeinen van het 'positieve gezondheid' web. Zinvol is wel de toevoeging (uit de Positieve Psychologie - zie M. Seligman) van het domein 'zingeving'.

 • Marten Tel

  schreef op 11 okt 2016

  Ik ben benieuwd of er ook een gesprekstool ontwikkeld is, om met de client/mantelzorger te spreken over het spinnenweb, oftewel: hoe breng je de 6 dimensies goed ter sprake?

 • Marie-Jose van Hussen

  schreef op 10 okt 2016

  Leuk stuk! Wij werken al ruim anderhalf jaar zo! Misschien omdat ik als oprichter van Steun en Toeverlaat geen zorgachtergrond heb en daarom als medemens naar een zorgvraag kijk. Je weet dat gelukkige mensen beter in hun vel zitten en minder vaak ziek zijn. Daarom zijn die kleine extra dingen zo belangrijk zoals even een kopje koffie met een oudere die de rest vd dag alleen zit. En echt het kan en ook nog eens voor minder geld!

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten