Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Nieuw programma stimuleert bewust gebruik psychofarmaca

'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie

'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Tijdens de startbijeenkomst kwamen 250 artsen, psychologen, orthopedagogen, bestuurders, beleidsmakers, zorgprofessionals, medewerkers van zorgkantoren en mantelzorgers bij elkaar.

Voldoende alternatieven

Cliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie als ze onbegrepen gedrag vertonen. Vaak onnodig, want er zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Uit de pilot die wij eerder deden met 4 organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca met veel minder problemen gaat dan vaak van te voren verwacht.

Nieuw programma stimuleert bewust gebruik psychofarmaca

Bewust gebruik psychofarmaca

Doel van het nieuwe programma 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca' is om het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen. Wij werken daarin samen met onderzoekers van UMCG en Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie.

Video psychofarmaca

In deze video is te zien dat bewust gebruik van psychofarmaca enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliënt. 1 mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren.

10 uitgangspunten

Tijdens de startbijeenkomst gaven we de onderzoekers uitleg over het programma. Ook vond de officiële overhandiging aan het veld plaats van de 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij onbegrepen gedrag. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts uit de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het overzicht is bedoeld voor zorgmedewerkers, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, managers en andere personen werkzaam in de intramurale ouderenzorg.

Toolkit bewust gebruik psychofarmaca

30 zorgorganisaties worden intensief begeleid en gemonitord. Daarnaast kunnen organisaties zelf aan de slag. We ontwikkelden voor het programma een toolkit voor zorgprofessionals. Ook organisaties die niet deelnemen aan het programma kunnen de toolkit, die gedurende het programma wordt aangevuld, gebruiken.

Meer informatie over gedragsmedicatie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '829' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten