Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Trend opkomst burgerinitiatieven zet door

Steeds vaker ondernemen bewoners gezamenlijk actie op het gebied van zorg en welzijn in hun wijk of dorp.

Vilans signaleert een stijgende trend in de opkomst van burgerinitiatieven gericht op welzijn en zorg. Steeds vaker ondernemen bewoners gezamenlijk actie op het gebied van zorg en welzijn in hun wijk of dorp. Vilans verkende deze initiatieven en sprak met de mensen die erbij betrokken zijn. Het resultaat presenteren we in de infographic Burgerinitiatieven in zorg en welzijn. Dit is een beeldend overzicht met verhalen en inzichten uit de praktijk.

Burgerinitiatief is door en voor burgers

Vilans heeft opnieuw een verkenning uitgevoerd en inventariseerde 23 nieuwe initiatieven sinds juli 2014. Er staan nu in totaal 102 initiatieven op de kaart, die voldoen aan de gehanteerde definitie van Vilans. Bestaande burgerinitiatieven groeien gestaag en krijgen steeds meer leden. De eigenschappen van een dergelijk initiatief:

 • door en voor burgers
 • pakt activiteiten rond zorg en welzijn op
 • heeft een lokaal karakter
 • is gebaseerd op betrokkenheid en wederkerigheid

Bekijk de volledige kaart en lijst 

Redenen voor burgerinitiatieven

Mensen hebben verschillende redenen om een burgerinitiatief - ook wel zorgcoöperatie, dorpsvereniging of een stadsdorp genoemd - te starten. Soms willen ze meer contact in een wijk of dorp of de saamhorigheid versterken. Maar er is ook vaak onvrede over de bestaande hulpverlening, omdat er te veel verschillende medewerkers hulp bieden die meestal te weinig tijd hebben.

Feiten en inzichten van burgerparticipatie uit de praktijk

Burgerinitiatieven vormen een belangrijke en interessante ontwikkeling die er mogelijk voor zorgt dat mensen zich minder eenzaam voelen en langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom heeft Vilans alle feiten en tips uit de praktijk gebundeld in een factsheet, inclusief verhalen en filmpjes van initiatiefnemers. Zo kunnen anderen daar hun voordeel mee doen.

Burgerinitiatieven in zorg en welzijn

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '539' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
 • J. Schoonbeek

  schreef op 11 feb 2015

  Sinds 2012 hebben 6 dorpen in de gemeente Emmen de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk zorginitiatief voor de ruim 13.000 inwoners. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een stichting met 3 Noaberhuuzn die bemenst worden door vrijwillige beheerders, samenwerking met 87 professionals in de zorg en ruim 600 vrijwilligers.

  Wij missen Emmen dus op de overzichtskaart.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten