Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Van Rijn vindt mantelzorgers volwaardige gesprekspartners

Zonder mantelzorgers kan het niet

Van Rijn vindt mantelzorgers volwaardige gesprekspartners

‘Zonder mantelzorgers kan het niet. Dan kunnen we de zorg in Nederland niet overeind houden. Dat besef is de afgelopen jaren doorgedrongen. Bij werkgevers, gemeenten en beroepskrachten. Zij realiseren zich dat het leven zo veel aan waarde wint door betrokkenheid van familie.’ Met deze woorden trapte staatssecretaris Martin van Rijn het slotcongres af van het programma In voor Mantelzorg in het Spant in Bussum. Hier ontving hij ook het werkboek ‘Verder in Samenwerking’ waarin alle ervaringen en tools van de deelnemende organisaties zijn gebundeld.

Mantelzorger is geen toevallige begeleider

Van Rijn brak een lans voor de mantelzorger: ‘Het is geen bemoeizucht van de mantelzorger, maar liefde. Familie wil zich niet opdringen, maar wel een rol. Wat wil je uit handen geven en wat wil je zelf doen? Dat bepaal je met elkaar. Een mantelzorger is geen toevallige begeleider, maar een volwaardige gesprekspartner. De overheid moet vooral niet met meer regels komen, daar worden mantelzorgers alleen maar kriegel van.’

Werkboek In voor Mantelzorg

In voor Mantelzorg zet in op het versterken van de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. 80 zorgorganisaties uit verschillende sectoren gingen hiermee aan de slag. Hun ervaringen, gebruikte tools en instrumenten zijn terug te vinden in het digitale werkboek: ‘Verder in Samenwerking’.

Programmaleiders Cecil Scholten en Anita Peters: ‘Dit werkboek biedt een grote hoeveelheid praktische kennis en is een goede basis voor beroepskrachten, managers en beleidsmakers in de zorg die een beter samenspel willen. Zo brengen we het team van de toekomst dichterbij.’ Het werkboek In voor Mantelzorg kunt u gratis downloaden.

Programma In voor Mantelzorg afgerond

Op het slotcongres van In voor Mantelzorg waren ongeveer 400 bezoekers. Het programma is met het congres officieel afgrond. De samenwerking met mantelzorgers blijft op de agenda in diverse projecten in de verschillende sectoren.

Over In voor Mantelzorg

In voor Mantelzorg ging van start in april 2014, de trajecten zijn afgerond in het najaar van 2015. Hierin zijn 3.000 medewerkers en managers bereikt en 6.000 mantelzorgers. De belangrijkste resultaten zijn geboekt als het gaat om gelijkwaardiger samenwerking, een visie op het samenspel en een sterkere positie van mantelzorgers.

De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Inhoudelijk sluit In voor Mantelzorg aan bij de beleidsbrief ‘Versterken, verlichten en verbinden’ van staatssecretaris Van Rijn (20 juli 2013). De 3 beleidsdoelen die daarin centraal staan, vormen de leidraad voor de inhoud van het programma.

Meer informatie over mantelzorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '855' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Rinske Boomstra

    schreef op 08 jul 2016

    Gefeliciteerd, Cecil!

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten