Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Werkende waarden van burgerinitiatieven

Er valt veel te leren van verhalen over burgerinitiatieven

In de infographic ‘het verhalenboek’ vertellen mensen over hun eigen burgerinitiatief. Met behulp van narratief onderzoek is onderzocht wat de werkende waarden van deze burgerinitiatieven zijn. Alle betrokken zorgvragers, vrijwilligers, bestuursleden en gemeenteambtenaren delen vanuit hun perspectief persoonlijke verhalen en doen een boekje open over de initiatieven. De burgerinitiatieven Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer en Dorpscoöperatie Lierop Leeft staan centraal.

Daarnaast hebben zij gezamenlijk 4 kenmerkende personages uit het burgerinitiatief geschetst:

  • bestuurder
  • werkgroepen
  • vrijwilliger
  • externen

Verhalen burgerinitiatief

Ondanks dat alle verhalen uniek zijn en voor elk burgerinitiatief weer anders kunnen zijn, valt er veel te leren van de verhalen waar anderen weer profijt van hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de besturen van beide burgerinitiatieven waarden hebben geprioriteerd en dat deze gericht zijn op stimulatie, zelfsturing en welwillendheid.

Meer waardering

‘Wat ik opvallend vind zijn de bijzondere verhalen achter de mensen. Door de verhalen worden we nog bewuster en krijgen we meer waardering voor het werk dat aan alle kanten verzet wordt. De vernieuwingsdrang is groot en het onderzoek helpt mij met wat meer afstand te kijken naar het invullen van onze taken.

De verwachting is dat we hierdoor onze energie beter benutten en naar buiten kunnen brengen wat we voor ogen hebben. Daarnaast wordt langzaam zichtbaar hoe we met de organisaties om ons heen willen omgaan. Al deze dingen bepalen hoe we ons doel bereiken.’ Zegt Liedy ten Hoopen, bestuurder Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer.

Interactieve kaart

Wilt u weten welke initiatieven er in uw gemeente zijn, kijk op de interactieve kaart. Hier vindt u meer dan 170 burgerinitiatieven.

Werkende waarden van burgerinitiatieven

Ook een burgerinitiatief starten

Wil u ook een burgerinitiatief starten of een bestaand initiatief uitbreiden, lees dan de tips uit de praktijk in de publicatie Burgerinitiatieven in de zorg.

Luister naar het verhaal van Sven Turnhout bij BNR Nieuwsradio

Meer informatie over burgerinitiatieven

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '959' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten