Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Werkplaats Ondersteuning van mantelzorgers vanuit de thuiszorg

De werkplaats zoekt een antwoord op de vraag: hoe ondersteunt u mantelzorgers effectief

Hoe ondersteunt u mantelzorgers op een effectieve manier, zodat zij de zorg van en ondersteuning aan hun naaste goed kunnen inzetten? Dat is de vraag die in de Zorg voor Beter werkplaats ‘Ondersteuning van mantelzorg versterken’ getoetst wordt bij de thuiszorg.

Vilans, V&VN en de Hogeschool van Groningen, werken in 2017 samen aan deze werkplaats. De werkplaats wordt gefinancierd door ZonMw en Sia.

werkplaats ondersteuning van mantelzorgers vanuit de thuiszorg

Overbelasting neemt toe: welke ondersteuning is nodig?

De belasting van mantelzorgers is de afgelopen jaren toegenomen. Ruim 1 op de 6 mantelzorgers voelt zich zwaar- of overbelast. Zorgprofessionals willen proactief hiermee omgaan en samen met hen onderzoeken welke ondersteuning preventief kan helpen.

Per situatie kan de behoefte aan ondersteuning verschillen. Dat heeft zowel te maken met de wensen en behoeften van mantelzorgers zelf, als met de situatie van de cliënt en de aan- of afwezigheid van een actief informeel netwerk. Ook (technologische) hulpmiddelen, digitale communicatie en de inzet van vrijwillige of betaalde, ondersteunende diensten kunnen de werkzaamheden van mantelzorgers verlichten. Het draait om ondersteuning op maat.

Wat gaan we doen in de werkplaats

Verschillende thuiszorgorganisaties doen mee aan de werkplaats. Zij werken met diverse methodieken en instrumenten om mantelzorgers te ondersteunen. In de werkplaats wisselen de organisaties ervaringen uit over de toepassing en resultaten en gaan ze aan de slag met elkaars instrumenten. We bekijken wie, wanneer en hoe de instrumenten gebruikt.

Medewerkers en mantelzorgers worden geïnterviewd over de bruikbaarheid, verschillen en overeenkomsten van de methodieken. Welke instrumenten bieden wel en geen oplossing en mogelijkheden voor de mantelzorgers?

Lesmateriaal

Wijkverpleegkundigen, medewerkers uit verschillende thuiszorgorganisaties, hbo-v studenten, mantelzorgers en onderwijs, schrijven mee aan een advies om de instrumenten aan te passen. Het lectoraat werkt een voorstel uit voor lesmateriaal behorend bij de methodieken en instrumenten gericht op hbo-v studenten. Op basis van deze gegevens worden de (les)materialen verder aangepast en opgeleverd.

Resultaten: methodieken en lesmateriaal

  • Het eindresultaat van de werkplaats bestaat uit een pakket van bruikbare methodieken en instrumenten om mantelzorgers vanuit de thuiszorg in verschillende situaties effectief te ondersteunen met een heldere beschrijving wanneer wat te gebruiken is, door wie en hoe.
  • Daarnaast is er lesmateriaal ontwikkeld behorend bij de methodieken en instrumenten gericht op hbo-v studenten.

Meer informatie over mantelzorg

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '12' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Miranda Fahner

    schreef op 20 apr 2017

    beste, ik zou graag mee willen werken aan deze werkplaats. Dit als ervaringsdeskundige mantelzorger. (tevens ben ik ook werkzaam in de zorg... dit naar aanleiding van mijn ervaringen als mantelzorger)

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten