Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorgcoöperaties op de kaart

Bekijk de interactieve overzichtskaart van zorgcoöperaties in Nederland.

Vilans presenteert een overzicht van zorgcoöperaties in Nederland: een interactieve kaart waarop meer dan 170 samenwerkingsverbanden te vinden zijn. De kaart is het resultaat van een afstudeeronderzoek dat Marije Koopman in augustus afrondt in opdracht van Vilans voor haar master aan de Universiteit Utrecht. Burgerinitiatieven kunnen elkaar via de kaart gemakkelijk vinden, kennis delen en mogelijk samen optrekken.

Bekijk de volledige kaart en lijst 

Diensten in zorg en welzijn

Een mogelijke definitie van een zorgcoöperatie is een lokaal burgerinitiatief waarin diensten en advies op het gebied van zorg en welzijn worden aangeboden door burgers. Aedes-Actiz, met wie onderzoeksgegevens zijn uitgewisseld, hanteert een bredere definitie en komt uit op 100 initiatieven. De zorgcoöperaties in de inventarisatie van ons bieden diensten op het gebied van welzijn en zorg, zoals boodschappen doen, klussen, vervoer, hulp bij indicaties en soms ook verpleegkundige zorg.

Wie zijn actief?

In kernen van 500 tot circa 20.000 inwoners zijn meestal enkele honderden inwoners betrokken bij een coöperatie. Zorgcoöperaties worden vaak opgestart door actieve burgers met veel bestuurlijke ervaring en ervaring in de zorg. Mensen die zich inzetten voor coöperaties, zoals vrijwilligers en bestuurders, zijn vaak 60-plussers. Er zijn zelfs actieve leden van boven de 80 jaar. De ambitie leeft om ook jongere dorpsgenoten te bereiken.

Wat valt op?

De kaart laat zien dat aanbod en doel van de initiatieven vergelijkbaar is, maar dat de organisatievorm vaak verschilt. In totaal zijn er meer dan 170 initiatieven, de meeste zijn te vinden in Noord-Brabant. Veel initiatieven zijn recent opgericht, een groot deel in 2013. Ook nu zijn er veel coöperaties in oprichting. Het aanbod van diensten is erg uiteenlopend. Veel initiatieven beginnen met welzijnsdiensten zoals klussen en boodschappen. Ook een loketfunctie met advies over zorg komt veel voor. Sommige initiatieven sturen lokale zorgprofessionals aan of hebben zelfs een betaalde kracht in dienst, zoals een wijkverpleegkundige.

Meer informatie over burgerinitiatieven

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '492' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Redactie Vilans

  schreef op 27 dec 2016

  Beste Maurice,

  die vind je hier http://www.vilans.nl/nieuwsoverzicht-320-burgerinitiatieven-in-de-zorg-in-kaart-gebracht.html

 • Maurice Smit

  schreef op 27 dec 2016

  He, waar is het nu het nieuwsbericht over de 320 initiatieven in 2016 en de groei er van?

 • wendy

  schreef op 24 jun 2015

  ook ik zou graag een definitie willen hebben van wat nu precies een zorgcoorporatie is? wat kunnen we verwachten? waar kan ik als ik ontevreden ben een klacht indienen, ben ik verzekerd van goede zorg, opgeleide mensen/vrijwilligers, ondersteuning vanuit een organisatie aan deze burgerinitiativen? het is voor mij nog een te loos begrip al snap ik dat we naar dit soort initiatieven toe moeten...

  vooral zit mijn "twijfel" in dat we met kwetsbare mensen te maken hebben die ondersteuning /hulp gaan zoeken in dit soort burgerinitiateven. Veiligheid en betrouwbaarheid,kwaliteit , hoe dit te waarborgen is mijn vraag?

 • Johan van Omme

  schreef op 06 mei 2015

  What's in a name? Het begrip "zorgcooperatie" wordt onbeschermd gebruikt voor ieder initiatief dat in dit verband wordt genomen. Rijp en groen. Soms is het nog slechts een voornemen? Van iets langer zelfstandig wonen tot intensieve 24-uurs zorg?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten