Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorgorganisaties leren werken aan optimale vrijheid voor cliënten

Het werken aan vrijheidsbeleving raakt alle lagen van een zorgorganisatie en vraagt om een cultuuromslag

Dinsdag 26 mei 2015 kwamen 100 professionals uit de ouderen- en verstandelijk gehandicaptenzorg naar de conferentie Leren over vrijheid in de Jaarbeurs te Utrecht. Wij organiseerden deze conferentie als afsluiting van het project In voor beter, leven in vrijheid. Het Ministerie van VWS is initiatiefnemer en opdrachtgever van dit programma.

Wij begeleidden de opzet, uitvoering en verantwoording van de resultaten. Tijdens deze bijeenkomst deelden de 7 zorgorganisaties die deelnamen aan dit project, hun ervaringen over het werken aan optimale vrijheid voor cliënten.

Werken aan vrijheid voor cliënten

Na de introductie van Jennie Mast, senior adviseur thema Vrijheidsbeperking en projectleider, vertelden de 7 organisaties (De Wever, Zuidwester, Dichterbij, Valkenhof, Zorgverlening Het Baken, Philadelphia en Pluryn) hoe zij de afgelopen 12 maanden werkten aan meer vrijheid voor cliënten.

Een theatervoorstelling van PodiumT liet de dilemma’s zien die de organisaties daarbij tegenkwamen. Duidelijk werd dat het vergroten van vrijheid van cliënten op individueel niveau eenvoudig lijkt, maar op organisatieniveau complexer is dan men denkt.

Zorgorganisaties leren werken aan optimale vrijheid voor cliënten

Vrijheidsbeleving in plaats van vrijheidsbeperking

Samen met verschillende organisaties hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het terugdringen van vrijheidsbeperking van cliënten. In het traject ‘In voor Beter, leven in vrijheid’ is naar aanleiding van die eerdere ervaringen gekozen voor een andere aanpak. Niet het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen stond centraal, maar het werken aan optimale vrijheid voor cliënten en medewerkers.

Het werken aan vrijheidsbeleving raakt daarbij alle lagen van een zorgorganisatie. Het vraagt om een cultuuromslag. De ervaringen van de deelnemende organisaties laten zien dat het daarvoor nodig is cliënten, naasten en de gehele organisatie (van receptionist tot bestuurder) te betrekken. Daarnaast kan meer vrijheid voor cliënten alleen gerealiseerd worden door ook medewerkers meer vrijheid te geven, om patronen los te laten en te experimenteren.

Over het traject In voor beter, leven in vrijheid

De aanpak van het project richt zich op een organisatie brede cultuur en gedragsverandering op gang te brengen om optimale vrijheid aan cliënten in de VG en VVT te bieden. De deelnemende zorgorganisaties ontvingen een traject op maat, waarbij een Vilans-coach de interne projectteams ondersteunde. Eigen keuzes en een eigen strategie waren uitgangspunt voor de verandering.

Inspiratie voor andere organisaties

De opbrengsten van het project worden breed gedeeld. Op die manier, zien andere zorgorganisaties wat ervoor nodig is om cliëntgericht te werken met zoveel mogelijk ruimte voor vrijheid. De lessen, inzichten en ervaringen van het project zijn gebundeld in het boekje ‘In voor beter, leven in vrijheid’.

Meer informatie over vrijheidsbeperking

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '720' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten