Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Harmen Jonker

Adviseur

Harmen  Jonker

'Door goede hulpmiddelen blijf je langer zelfredzaam'

Harmen Jonker werkt bij Vilans mee aan de Hulpmiddelenwijzer. Hij stelde een internationale classificatie op met eenduidige terminologie voor hulpmiddelen en technologie (ISO 9999). Daarnaast ontwikkelde hij ‘Hulp bij hulpmiddelen’; een tool waarmee zorgmedewerkers systematisch problemen kunnen signaleren en oplossingen met de inzet van hulpmiddelen kunnen vinden.

Langer zelfstandig

Veel mensen kunnen met hulpmiddelen en technologie langer zelfstandig wonen. Het betekent ook dat ze minder gebruik maken van mantelzorgers en professionals. Belangrijk in een tijd waarin het zorgaanbod schaarser en duurder wordt. Goede informatie over de mogelijkheden is dus belangrijk en een voorwaarde om mensen met beperkingen zelfredzaam te houden.

Objectieve informatie toegankelijk maken

Rond 1980 was die informatievoorziening bedroevend. Dat plaatste mensen onnodig in een afhankelijk positie. Gelukkig dacht een aantal collega’s er net zo over. Met hen heb ik eraan bijgedragen om betere en objectievere kennis over hulpmiddelen breed beschikbaar te maken, zowel nationaal als op Europees niveau.

Maar ook bewegen vind ik belangrijk. Zeker bij oudere mensen, met of zonder beperkingen. Het is essentieel voor een betere kwaliteit van leven. Om dat te bevorderen beschreef ik goede voorbeelden voor het activeren van cliënten door zorgorganisaties.

Kwaliteit, veiligheid en bruikbaarheid

Ik heb zelf een lichamelijke beperking waardoor ik moeilijk loop. Ik weet dus uit de eerste hand welke kennis en informatie mensen nodig hebben (ook mensen die zorg leveren) om goed en veilig te leven en te werken. Iedereen moet gemakkelijk objectieve informatie over hulpmiddelen en technologie kunnen vinden. Zo verbeteren we de kwaliteit, veiligheid en bruikbaarheid en maken we de leefomgeving toegankelijker.

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten