Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Ruth Pel-Littel

Expert

Ruth  Pel-Littel

'Niet wij weten wat goed voor u is, maar hoe wilt u het zelf?'

We schrijven oude mensen snel af. Te snel, vind ik. De jongere generaties nemen de besluiten. Na je zeventigste sta je buiten spel. Besluiten over wonen, welzijn en zorg worden vaker over je genomen dan met je.

Ik ben niet blij met de bezuinigingen in de ouderenzorg. Ik ben wel blij met de omslag die dat met zich meebrengt: meer eigen regie voor ouderen. Niet langer ‘wij weten wat goed voor u is’ maar ‘hoe wilt u het zelf?’ Ik wil het niet mooier schetsen dan het is. In deze omwenteling vallen slachtoffers. Maar meer eigen verantwoordelijkheid en zeggenschap vind ik een belangrijk streven.

De kracht van ouderen

Ik zie een verschuiving in de zorg. Eerst maakten we een probleemlijst bij zieke ouderen, nu kijken we meer naar mogelijkheden. Om zelfstandig te blijven wonen, om de dingen te kunnen doen die voor iemand belangrijk zijn. Ik geloof in de eigen kracht van ouderen. En in mee blijven doen in de maatschappij. Mijn oude buurvrouw tante Lies zei altijd: ‘Je moet geen watje zijn om oud te worden.’ Ze is honderd geworden!

Levenslust

Als ik kijk naar de oudere mensen in mijn omgeving, raakt het mij wanneer ze afscheid moeten nemen. Van autorijden, een lange wandeling maken, lezen… Ik bewonder het wanneer de levenslust overeind blijft, ondanks alles wat niet meer kan. De warmte naar de ander, het meeleven en de wijze raad. Levenslust wordt gevoed door mee mogen doen, gewaardeerd worden, belangrijk zijn voor die ander.

Wapenfeiten van Ruth Pel-Littel

  • Trekker thema Gezamenlijke Besluitvorming en promovenda op dit thema bij het AMC.
  • Ontwikkelde HELP-implementatie programma voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis.
  • Projectleider Effectmeter opleiden, een meetinstrument om effecten van opleiden in de zorg in kaart te brengen.
  • Handreiking kwetsbare ouderen in de eerste lijn.
  • Projectleider van 11 kennisbundels voor ROC-docenten.
  • Projectleider Guided Care-model voor mensen met multimorbiditeit in 5 huisartsenpraktijken.

Artikelen en publicaties van Ruth Pel-Littel

Handreiking Kwetsbare ouderen in de eerste lijn

Lees publicatie

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten