Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

FAQ Psychofarmaca bewust gebruiken

Lees de 11 meest gestelde vragen en antwoorden over het programma Psychofarmaca bewust gebruiken

Binnen het programma ‘Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ ondersteunen we organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het afbouwen van oneigenlijk psychofarmacagebruik. Bent u werkzaam binnen een zorgorganisatie en wilt u aan de slag met dit onderwerp? Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen en antwoorden over deelname aan het programma.

Lees meer over het project Psychofarmaca bewust gebruiken

Wilt u meer inhoudelijke informatie over het afbouwen van oneigenlijk psychofarmacagebruik? Kijk voor meer informatie over vermindering van het gebruik van psychofarmaca in de gehandicaptenzorg (VG) en in de ouderenzorg (VVT).

1. Wat zijn de randvoorwaarden voor deelname aan het intensieve traject (inclusief onderzoek en/of coaching)?
Er moet binnen uw organisatie minimaal sprake zijn van 50 cliënten van wie 30 met psychofarmaca.

2. Wanneer kan ik starten?
Dat hangt ervan af. Met de Doe Het Zelf variant kunt u vrijwel direct starten. Deelname aan het intensieve traject heeft een andere aanmeldprocedure.

3. Wat kost deelname?
U hoeft niets te betalen voor deelname aan het traject. Het is alleen van belang dat uw organisatie voldoende tijd steekt in het traject.

4. Hoeveel tijd moet ik er in investeren?
Dat is afhankelijk in hoeverre uw organisatie al bezig is op dit thema en met hoeveel afdelingen  / locaties u wilt meedoen. Interne projectleiding heeft tijd nodig, gemiddeld minimaal 1 tot 1,5 dag per week.

5. Wat levert deelname op?
Uit de pilots blijkt dat deelname aan het traject leidt tot:

  • Meer bewustwording van het gebruik van psychofarmaca
  • Een afname van psychofarmaca gebruik
  • Een verbetering van de kwaliteit van leven van de cliënt

6. Welke trajecten zijn er?

  • VVT: doe het zelf (nog ruimte) en intensief (vol)
  • VG: doe het zelf en intensief

7. Kan ik zelf kiezen voor welk traject ik ga?
Wanneer u uw organisatie inschrijft voor de doe het zelf variant kunt u gewoon aan de slag. Wanneer u de organisatie inschrijft voor het intensieve traject vindt een zogenaamde ‘randomisatie’ plaats. Op basis van dat proces wordt u ingedeeld in een bepaalde groep. Dit heeft te maken met het onderzoek wat plaatsvindt door de universiteit.

8. Moet ik deelnemen aan het onderzoek?
Nee, wanneer u kiest voor de doe het zelf variant hoeft u niet perse deel te nemen aan het onderzoek, dit kan wel. Als u wilt deelnemen aan het intensieve traject is het onderzoek inclusief. 

9. Kan ik ook als ‘doe het zelf’ organisatie aan de slag?
Ja, dat is mogelijk. U krijgt dan van ons de materialen toegestuurd waarmee u aan de slag kunt.

10. Wat houdt het onderzoek in?

  • VVT: de rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar het actuele gebruik van psychofarmaca. Daarnaast doet zij onderzoek naar de implementatie van alternatieve interventies en de afname van het gebruik van psychofarmaca.
  • VG: de afdeling research van het CVBP Assen doet onderzoek naar de effectiviteit van interventie via blended learning (e-learning in combinatie met praktijkleren).

11. Wat heeft het onderzoek voor meerwaarde?
Het onderzoek geeft inzicht in het effect van interventies binnen organisaties en teams in de VG en VVT sector. De resultaten geven handvatten voor de praktijk om werkbare interventies in te zetten.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten