Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Resultaten pilot 'Een goede buur!' nu beschikbaar

Pilot van STMG en Vilans richt zich op versterking van relatie van thuiszorg met informele zorg

Welke rol kunnen thuiszorgmedewerkers vervullen in het versterken van het netwerk van hun cliënten. En welke instrumenten en tips zijn hierbij waardevol? Deze twee vragen stonden centraal in de pilot ‘Een goede buur’ van Stichting Thuiszorg Midden Nederland en Vilans.

In hun zorgvisie draagt Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG) uit dat medewerkers de cliënt en zijn netwerk actief ondersteunen bij het versterken van hun zelfmanagement. Ter invulling van deze visie heeft de stichting in 2013, samen met Vilans, de pilot ‘Een goede buur’ opgezet. Doel: inzicht in de genoemde vragen.

Mooie resultaten

De pilot ‘Een goede buur’ heeft mooie resultaten bereikt. De meerderheid van de medewerkers vult door de pilot hun rol in het ondersteunen van cliënten nu anders in. Het gaat hierbij vooral om:

  • Groter bewustzijn van de eigen rol in de versterking van het netwerk 
  • Grotere alertheid tijdens gesprekken met cliënten
  • Cliënten stimuleren en met hen meedenken hoe ze hulp kunnen vragen
  • Meer doorverwijzen vanwege de grotere kennis van instanties.

Een deelnemer aan de pilot: “Je denkt nu meer door. Over hoe je iemand kunt stimuleren om meer hulp te vragen, aan vrijwilligers of familie bijvoorbeeld.”

De gesprekken zelf leidden ook tot concrete oplossingen en acties. Zo noemden meerdere deelnemende thuiszorgmedewerkers dat het hen was gelukt om cliënten zelf passende oplossingen voor hulpvragen te laten bedenken, buren of familieleden om hulp te vragen, of vrijwilligers succesvol in te schakelen.

Het volledige rapport met de achtergrond, werkwijze, resultaten en aanbevelingen is nu beschikbaar. Download het hier.

Meer weten?

Meer weten over het thema Informele zorg? Kijk dan bij Vilans op de themapagina Informele zorg. Meer weten over deze pilot, de aanpak en handige tips? Neem dan contact op met Wendy van Lier.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '763' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten