Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Burgerinitiatieven in zorg en welzijn delen kennis

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek naar kennisdeling tussen burgerinitiatieven.

Nederland telt steeds meer zorgcoöperaties: burgerinitiatieven die diensten organiseren voor en door burgers op het gebied van zorg en welzijn. Mensen gaan samen aan de slag om langer thuis wonen mogelijk te maken. Hoe delen deze initiatiefnemers hun kennis? Vilans verkende deze vraag.

Verdiepingsslag

Zorgcoöperaties spelen een belangrijke en misschien wel noodzakelijke rol in dorpen en wijken. Ze dragen eraan bij dat mensen langer prettig thuis kunnen blijven wonen. Een belangrijke en waardevolle ontwikkeling. Vilans heeft de initiatieven de afgelopen zomer grofweg geïnventariseerd en in een interactieve overzichtskaart gepresenteerd.

Vervolgens hebben we een verkenning uitgevoerd naar de behoefte aan kennisdeling van deze burgerinitiatieven. We voerden gesprekken met vertegenwoordigers van initiatieven, we werkten een dag mee bij zorgcoöperatie Hoogeloon en we waren aanwezig bij een sessie van het LPB, platform voor wijkgericht werken. Ook hebben we een vragenlijst uitgezet onder alle initiatieven op de interactieve kaart.

Kennisdeling burgerinitiatieven

De uitkomsten van de vragenlijst over kennisdeling staan in een presentatie. De respondenten geven aan vooral te willen weten waar goede dingen gebeuren zodat zij niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Ze doen dit het liefst persoonlijk, bijvoorbeeld in een netwerkbijeenkomst of workshop (67%). De top 3 onderwerpen voor kennisdeling:

1. Samenwerken met formele zorg- en welzijnsorganisaties
2. Toekomstbestendigheid burgerinitiatief
3. Samenwerken met de gemeenten

Vervolg kennis burgerinitiatief

Platformen en netwerken rond burgerinitiatieven zijn er genoeg. Men vindt elkaar al goed. Vilans zet hier niet actief op in. Wat we wel gaan doen: alle verzamelde kennis bundelen onder de titel ‘Zorgcoöperaties en andere burgerinitiatieven voor dummies’. Speciaal voor mensen die een initiatief willen starten of die nieuwsgierig zijn naar het onderwerp.

Meer lezen over burgerinitiatieven?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '400' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten