Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Hervormingen langdurige zorg zijn broodnodig

De groei van de langdurige zorg laat zien dat de hervorming van de langdurige zorg nodig is.

Het aantal cliënten in de AWBZ is tussen 2010 en 2013 gestegen tot bijna 80.000 cliënten. Deze groei van 13% is bijna tien keer hoger dan de groei van de Nederlandse bevolking in die periode (1,5%). Dat laat het Trendrapport 2013 van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) zien. Deze cijfers geven het belang van een stelselwijziging aan. De Tweede Kamer bespreekt op 8 september de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz).

Van intramuraal naar extramuraal

Twee ingegrijpende beleidsmaatregelen in die periode zorgden dat het aantal extramurale cliënten harder groeide dan het aantal cliënten dat werd opgenomen in een instelling (intramuraal). Deze maatregelen waren de overheveling van geriatrische revalidatiezorg naar de Zorgverzekeringswet en de extramuralisering (het beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen). Cliënten maken pas later gebruik van intramurale zorg. De afnemende groei van de intramurale zorg komt ook doordat cliënten, bijvoorbeeld door overlijden, helemaal geen gebruik maken van intramurale zorg. Daarnaast neemt het aantal cliënten dat direct intramuraal binnenkomt beduidend af.

Zorgzwaarte intramuraal neemt fors toe

Niet alleen het aantal cliënten, maar ook de zwaarte van verleende zorg bepaalt de omvang van de AWBZ. In de periode 2010 – 2013 neemt de totale zorgzwaarte van alle AWBZ-cliënten eerst fors toe, stagneert vervolgens even en stijgt weer licht in 2013. De toename van de zorgzwaarte van cliënten die opgenomen zijn in een instelling is veel groter dan van cliënten die thuis wonen maar is wel gestopt. Dat komt echter alleen door de afname van intramurale somatische cliënten, die nu extramuraal zijn. De zorgzwaarte van niet-somatische cliënten groeit nog steeds.

Stelselwijziging is nodig

CIZ-bestuurder Daan Hoefsmit stelt dat deze uitkomsten aantonen dat het aantal cliënten in de AWBZ ondanks ingrijpende beleidswijzigingen nog steeds stijgt en dat daardoor de komende stelselwijziging nodig is.

Hervormingen op 10 september in Tweede Kamer

De hervorming langdurige zorg wordt op woensdag 10 september in de Tweede Kamer besproken. Het vervolg is op donderdag 11 september. Op de website van de Tweede Kamer (kies 10 september 2014) zijn alle documenten over het wetsvoorstel te vinden.

Meer lezen

Download hier het CIZ Trendrapportage 2013 (pdf).

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten