Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Krijg inzicht in zelfmanagementondersteuning

Met het verbeterde zelfmanagementkompas brengt u zelfmanagementondersteuning in kaart.

Zelfmanagementondersteuning bieden, is niet altijd eenvoudig. Wat gebeurt er al in de praktijk en wat kan nog beter? Met het verbeterde zelfmanagementkompas brengt u het in kaart en pakt u de ontwikkeling van zelfmanagementondersteuning structureel aan.

Het zelfmanagementkompas 2.0 van Vilans is hét verbeterde instrument om multidisciplinaire zelfmanagementondersteuning in de huisartsenpraktijk te inventariseren. Het vernieuwde kompas is samen ontwikkeld met zorgverleners, experts en ervaringsdeskundigen. Zo is het kompas compacter, interactiever en het taalgebruik is eenvoudiger. Bovendien biedt het een beter inzicht in hoe zelfmanagementondersteuning nu in de praktijk is ingericht en waar verbetering mogelijk is. Het kompas is bedoeld voor huisartsen, praktijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten en ook voor de maatschappelijk werker en psycholoog. Praktijkassistenten behoren niet meer tot de doelgroep. Zij hebben een andere rol met betrekking tot chronisch zieken en zijn niet rechtstreeks betrokken bij de individuele zorgplanning.

Hoe gaat het in zijn werk?

Mensen met chronische aandoeningen helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid en gedrag. Dat is waar zelfmanagementondersteuning om draait. Met het zelfmanagementkompas van Vilans wordt zelfmanagementondersteuning stapsgewijs geïnventariseerd. Het begint met het invullen van een vragenlijst met 6 domeinen van zelfmanagementondersteuning door alle leden van de zorggroep of het multidisciplinair team.

Als alle betrokken zorgverleners de vragen hebben beantwoord, gaat u samen met elkaar in gesprek over de uitkomsten. Wat vindt iedereen van de uitkomsten? Zijn er opmerkelijke verschillen tussen de scores van de verschillende teamleden? Hoe kunt u samen  zelfmanagement nog beter ondersteunen? Dit organiseert u binnen het team of met begeleiding van Vilans. Bijvoorbeeld met behulp van een teamscorerapport en inzicht in gezamenlijke ontwikkelpunten helpt een workshop om een verbeterplan op te stellen en afspraken te maken. Vilans adviseert hierbij op maat en begeleidt u bij het proces.

Inzichten zelfmanagementkompas

Als u het zelfmanagementkompas invult, krijgt u inzicht in:

  • De mate waarin uzelf, uw team en uw organisatie op dit moment zelfmanagement ondersteunen bij patiënten met chronische aandoeningen.
  • De mate waarin de benodigde randvoorwaarden voor zelfmanagementondersteuning aanwezig zijn.
  • De punten waarop u zelfmanagementondersteuning van patiënten met chronische aandoeningen verder kunt ontwikkelen vanuit uzelf, uw team en uw organisatie.

30 minuten

Het vernieuwde kompas is uitgebreid getest, verbeterd en opnieuw gevalideerd in de eerste lijn. De ontwikkelpunten worden nu per domein in kaart gebracht. Met het invullen van de vragenlijst en formuleren van de ontwikkelpunten bent u ongeveer 30 minuten kwijt.

Meer weten?

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '645' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten