Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Kwaliteit verpleeghuiszorg moet omhoog

Verslag van het Kamerdebat op 18 november. Kamer en staatssecretaris zijn het erover eens dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg omhoog moet.

Kamer en staatssecretaris zijn het erover eens dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg omhoog moet. Als verbetering bij slecht presterende organisaties uitblijft, moet de zorg door een andere instelling worden overgenomen, zo liet Van Rijn weten tijdens het Kamerdebat op 18 november.

Inspectierapporten

Actuele aanleiding was een interview met de vader van Van Rijn in het Algemeen Dagblad. In de Kamer ging het niet over de privésituatie, maar vooral over de inspectierapporten van afgelopen tijd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangegeven zorgen te hebben over 15 tot 20 procent van de verpleeghuizen. Staatssecretaris Van Rijn zegde toe op korte termijn het toezicht op die instellingen te verscherpen. Hij gaf aan dat structureel onderpresteren ‘consequenties heeft voor het management’. Desnoods als er geen verbetering plaatsvindt moet de zorg maar door een andere zorginstelling worden overgenomen, aldus Van Rijn.

Speerpunten voor verbetering

Simpel weg meer geld of meer personeel, wilde Van Rijn niet beloven. Hij herhaalde de speerpunten voor verbetering die hij eerder in zijn brief van 12 juni had genoemd, zoals de wensen van de cliënt en verwanten die uitgangspunt moeten zijn voor de verleende zorg en versterking van de cliëntgerichtheid van de inspectie. Ook hamerde hij op het versterken van de deskundigheid van zorgmedewerkers.

Scholing verzorgenden

Daarvoor is scholing en bijscholing nodig. Zo wil hij binnen ‘een, twee jaar’ samen met ActiZ, VenVN, de ROC’s en de Mbo-Raad een  opleidingsplan maken voor verzorgenden. Van Rijn vond dat de care meer zelfbewustzijn moet ontwikkelen. ‘Net als de curatieve zorg moet het een volwassen en professionele sector worden. De beroepsgroepen moeten zich er trots kunnen voelen.’

Transparantie en openheid

Kamerleden en staatssecretaris zijn het eens over de noodzaak van transparantie en openheid in de sector. Het streven naar regelarme zorg, dat met name Kamerlid Mona Keijzer van het CDA naar voren bracht, werd omarmd. Van Rijn zegde toe de lessen uit het experiment regelarme instellingen te gebruiken om ‘ervoor te zorgen dat in de hele sector regelarm kan worden gewerkt’. Ook nam hij het voorstel van Dik-Faber van de Christenunie over om ‘instellingen die minder goed functioneren te koppelen aan instellingen die dat wel doen’.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '674' in onderstaand controle veld.

5 reacties geplaatst
 • Connie

  schreef op 27 nov 2014

  15 tot 20 % waar men zich zorgen over maakt. Dan is 80 tot 85 % wel goed. Jammer dat dit nooit benadrukt wordt!

  Er zijn veel organisaties (waaronder de organisatie waar ik werkzaam ben) waar wel veel aan scholing gedaan wordt, waar de zorg wel goed is en waar men constant bezig is met kwaliteitsverbeteringen.

 • Paul Veeningen

  schreef op 26 nov 2014

  Het is zo jammer dat automatisering in de zorg ten koste gaat van de tijd aan het bed. Informatieoverdrachten gaan sneller en ik zie dit zeker als positief. Desalniettemin wordt er steeds meer tijd achter een computerscherm doorgebracht en minder aan het bed. Dan heb je je processen wel op orde maar voelt de client een aandachtstekort.

  Verder denk ik dat kwaliteitszorg staat of valt met de inzet en het verantwoordelijkheids gevoel van ieder afzonderlijke medewerker. Voelt deze zich gehoord en begrepen dan denk ik dat men gemotiveerder zal zijn. De onrust in de zorg maakt dat de motivatie afneemt, zie ik om mij heen. Ik vind dit Zorgelijk.

 • martien

  schreef op 26 nov 2014

  Ouderen willen niet in een verpleeghuis en graag thuis wonen en sterven.

  dat komt omdat de zorg onvoldoende is in alle verpleeghuizen.

  het zijn horror huizen geworden,te weinig zorg en je bent er niet veilig.

  Regelarm lost het probleem niet op.Dan verslechtert de zorg nog meer omdat men geen verantwoording hoeft af te dragen.

  oplossing, gewoon voldoende thuiszorg afgestemd op de individuele behoefte

 • Ellen

  schreef op 26 nov 2014

  De "zorg" moet de laatste jaren alsmaar opboksen tegen fusie op fusie, reorganisatie op reorganisatie. laat daar ook eens naar gekeken worden, wat kost dat wel niet aan geld en energie. De flexibiliteit van medewerkers houdt ook een keer op.

  Ook zou het eens mooi zijn als er gekeken wordt naar de dingen die wel goed gaan!

 • Peter Herku

  schreef op 26 nov 2014

  Ik ben het met de staatsecretaris eens: meer geld en meer medewerkers lossen het probleem niet op. Er zitten nog veel inefficiencies in de werkprocessen in verpleeghuizen. Zo konden we met een Lean Six Sigma verbeterproject 67% minder overdrachten structureel 3 uur extra tijd overhouden voor betere zorgkwaliteit en aandacht voor de client. En dit is maar één voorbeeld.

  Scholing is alleen de oplossing als duidelijk is dat matige kwaliteit door gebrek aan goede scholing komt. Is er al een grondige analyse beschikbaar naar de belangrijkste oorzaken van de huidige kwaliteit? Allen dan kan een verpleeghuis de kwaliteit verbeteren.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten