Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Opschaling Leefstijlmonitoring bij kwetsbare ouderen in Friesland

De Zorg ontzorgd met ICT, effectieve samenwerking maakt kwetsbare ouderen minder kwetsbaar.

De subsidieaanvraag voor het project ‘Leefstijlmonitoring in de Zorg’ is door ZonMw gehonoreerd als onderdeel van het Doorbraakproject ‘Zorg ontzorgd met ICT’. Het doel van de opschaling is om 100 alleenwonende kwetsbare ouderen aantoonbaar langer verantwoord thuis te laten wonen door de inzet van Leefstijlmonitoring.

Doorbraakproject

Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen realiseren Doorbraakprojecten met ICT die de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij versnellen. Tijdens de ECP eindejaarssociëteit op dinsdag 16 december in Madurodam reikte Hans Haveman, ambtelijk trekker Zorgende Stad en voorzitter selectiecommissie, de subsidie uit aan ‘Leefstijlmonitoring in de zorg’ met de overhandiging van een symbolische gouden sleutel.

Dr. Henk Herman Nap, senior onderzoeker eHealth bij Vilans en adviseur van de Kenniscirkel Domotica, zegt: "Het binnenhalen van het project betekent een enorme stap voor de landelijke opschaling van leefstijlmonitoring. Het is een zeer dankbaar project, waar wij direct bewezen technologie kunnen inzetten voor kwetsbare dementerende ouderen. Samen met de projectpartners en het eHealth-team van Vilans zal ik mij in 2015 nog meer inzetten om eHealth een gemeengoed te maken!"

Wat is leefstijlmonitoring?

Leefstijl- of leefpatroonmonitoring geeft inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende cliënten. Sensoren in de woning registreren over een langere periode de activiteiten van de cliënt. Mantelzorgers, zorgmedewerkers en/of casemanagers kunnen daardoor gewoontes en veranderingen in het activiteitenpatroon van de cliënt vaststellen. Acute veranderingen kunnen direct worden gemeld aan een zorgmedewerker, bijvoorbeeld als de cliënt ’s nachts gaat dwalen.

Leefstijlmonitoring ondersteunt goede en efficiënte zorg en ondersteuning thuis door het dagelijkse levensritme te monitoren en inzichtelijk te maken voor (in)formele zorgverleners en cliënten en is met name waardevol in de zorg voor mensen met dementie. Mensen kunnen met behulp hiervan langer thuis blijven wonen.

Samenwerking loont

Het project kon snel vorm krijgen door de gemeenschappelijke doelstelling en effectieve samenwerking om die doelstelling te bereiken. De deelnemende partijen aan het project ‘Leefstijlmonitoring in de Zorg’ zijn:

 • Thuiszorg Noorderbreedte, Thuiszorg Het Friese Land, Alliade Zorggroep, Palet, De Friese Wouden, ZuidOostZorg en TinZ netwerk dementie Friesland (hoofdaanvrager).
 • Financiers van zorg: Zorgkantoor Friesland, Gemeente Smallingerland.
 • Leveranciers van ICT: Livind (onderdeel van Adésys) & Ditton Care.
 • Kenniscentra (tertiaire partners): Vilans, NHL Hogeschool en Smart Homes

Lees het bericht Mantelzorgers Friesland positief over leefstijlmonitoring
Lees het bericht Steeds meer zorginstellingen gebruiken leefstijlmonitoring

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '652' in onderstaand controle veld.

5 reacties geplaatst
 • Robin Franken

  schreef op 25 mrt 2015

  @Jantine, inmiddels al een oplossing gevonden of nog steeds zoekende. Wat wordt er momenteel gebruikt of is de werkwijze en hoe zou je de oplossing zien?

 • almie willems

  schreef op 13 jan 2015

  Hoi Herman,

  Heel veel succes, ook voor de andere deelnemende partners. Wij hebben inmiddels goede ervaringen met leefstijlmonitoring, waarbij wij ook nauw hebben samengewerkt en doorontwikkeld met Livind. Er is onderzoek naar deze effecten beschikbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Almie Willems

 • Henk Herman Nap

  schreef op 13 jan 2015

  Beste Almie & Jantine,

  Er zijn een aantal diensten/producten beschikbaar. Zie ook: http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/medicijnroldispensers?tab=1

  Succes en vr. gr.,

  Henk Herman Nap

 • Almie Willems

  schreef op 13 jan 2015

  Beste Jantine,

  Voor de zorg zoals jij hebt beschreven, is de Medido een heel goed apparaat. Diverse zorgorganisaties, in samenwerking met apotheken, Focus Cura en Philips werken hier al mee. Kijk op hun site en misschien is er in jouw buurt ook een zorgorganisatie die hiermee werkt?

  Almie Willems,projectleider zorg op afstand bij De Zorggroep

 • Jantine van der Kooij

  schreef op 08 jan 2015

  Ik heb de zorg voor iemand die vergeetachtig is en thuis woont. Vier keer per dag moet hij medicijnen innemen. Ik heb me verdiept in medicijnalarmen. Ze zijn heel erg onhandig, onbegrijpelijk, geven maar 1 alarm per dag af ... wie ontwerpt een instrument dat 4 alarmen per dag geeft, dat eenvoudig instelbaar is (door mij) en dat door een oudere gebruiker gemakkelijk afgezet kan worden wanneer hij zijn medicijnen heeft ingenomen zonder dat hij per ongeluk ook het volgende alarm afzet, enzovoort? Dan zijn camera's voorlopig nog niet nodig!

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten