Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Vilans lanceert project voor minder psychofarmaca in de zorg

Doel van het project is professionals in de zorg bewust maken van het oneigenlijk gebruik van gedragsmedicatie.

Bedenk of het mag! Een pil voor gedrag? Met deze slogan lanceren wij en diverse organisaties uit de langdurige zorg een project voor vermindering van psychofarmaca. Doel is professionals in de zorg bewust maken van het oneigenlijk gebruik van gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking en het voorschrijven en gebruik verminderen. Vilans en de deelnemende organisaties willen het voorschrijven en het gebruik ervan terugdringen door zorgverleners bewuster te maken van de gevolgen en alternatieven.

Negatieve bijwerkingen van psychofarmaca

In de praktijk van de ouderenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking worden psychofarmaca veel ingezet om probleemgedrag te onderdrukken of als vrijheidsbeperking. Uit onderzoek blijkt dat deze medicatie te vaak, te lang en ten onrechte wordt voorgeschreven. Psychofarmaca beïnvloeden weliswaar het gedrag, maar hebben ook schadelijke bijwerkingen, zoals sufheid, minder goed kunnen lopen en risico op vallen. Bij langdurig gebruik hebben psychofarmaca een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van de cliënt en/of vormen een bedreiging voor zijn gezondheid.

Alternatieven voor gedragsmedicatie

Één op de drie bewoners met dementie of een verstandelijke beperking krijgt antipsychotica voorgeschreven. Deze aantallen kunnen en moeten minder. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit ervaringen in de praktijk blijkt dat oneigenlijk gebruik van psychofarmaca op een verantwoorde manier kan worden teruggedrongen, onder andere door eerst alternatieve interventies in te zetten, zoals dagbesteding, andere bejegening en gestructureerde activiteiten.

Betrokken partijen

De organisaties die het initiatief ondersteunen zijn ActiZ, Alzheimer Nederland, CCE, Ieder(in), LOC, LSR, NVAVG, NVO, NIP, V&VN, Verenso en VGN. Tijdens een bijeenkomst op 31 oktober 2014 hebben zij geïnventariseerd welke initiatieven er door organisaties al zijn ontplooid en wat nog meer nodig is om oneigenlijk psychofarmacagebruik terug te dringen. Een van deze acties is het informeren van hun achterban en het ontsluiten en genereren van goede alternatieve werkwijzen uit en in de praktijk.

Meer weten over psychofarmaca?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '992' in onderstaand controle veld.

11 reacties geplaatst
 • ineke, apotheker

  schreef op 18 nov 2014

  Psychofarmaca zijn -net als slaapmiddelen en veel pijnstillers- een teken van onderliggend lijden. Met aandacht van de omgeving, humor, kunst, bewegen en zinvolle bezigheden (dat kan een bezem zijn) is veel mogelijk. Welke creatieve directeur durft de uitdaging aan te gaan.

 • Monique Willems

  schreef op 14 nov 2014

  Er zijn boeken voor mindfullness voor kinderen, het boek Tem je geest van Ruby Wax kan preventief voor senioren en begeleiders van verstandelijk gehandicapten als kennisstof eigen worden gemaakt. Ook is het principe van de vaardigheden-emotie-regulatie-stoornis training (VERS) in vroeg of later stadium preventief in te zetten om gedragsmedicatie te minimaliseren. Ook zijn er voedingscomponenten, zonder negatieve bijwerkingen, die weliswaar kalmerend zijn maar niet in grote hoeveelheden gegeten worden. Het lukt op oudere leeftijd niet meer om veel banaan of noten of ei te eten (ivm gaba), of vetten en eiwitten (ivm serotonine en dopamine) die bij angst of dwang een rol spelen.

  Om gedrag in balans te houden is inspanning en ontspanning, inspannende ontspanning nodig. Ook speelt inrichting een rol, lichtinval, is kleur van invloed (in de sport is ook al rood ontdekt ivm testosteronaanmaak) of in de Google werkomgeving heeft de HRM-insteek zich laten gelden (Prof.dr J. Dul van de Erasmusuniversiteit doet onderzoek hiernaar). Kleuren, fel of juist pastel zijn prikkels die kalmeren of prikkelen, al naar gelang wat gewenst is bij de mens. Dus het reguleert gedrag. Er zijn vele faciliteiten die "in orde" gemaakt kunnen worden, die geleerd kunnen worden om aan te wenden bij een dreigend uit balans raken waarvoor de arts die is opgeleid om met anamnese en diagnose een pil-recept uit te schijven, wellicht bij een Personeelsmager of Sporttherapeut een ander recept zou volgen voor de "gedragskwaal".

 • Anja

  schreef op 14 nov 2014

  Ik zie bij ons op de afdeling.(ik werk op een gesloten afdeling voor mensen met dementie, waarvan vele met gedragsproblematiek, zoals we dat noemen) word er nu juist heel veel van deze medicatie gestopt omdat het van o.a inspectie moet en omdat het zo in de media is. Ik kan dat alleen maar waarderen hoor, ik ben er niet voor om deze doelgroep zoveel onrust medicatie te geven.Wat ik wel heel jammer vind is dat er hierdoor nogal eens irritatie onstaat van clienten door prikkels die ze elkaar geven , en ik vind dat er te weinig aandacht word besteed aan alternatieven.( denk aan belevings gerichte gang/huiskamer,snoezelapparatuur een maywalker enz. Daar is dan weer geen geld voor...

 • jenny

  schreef op 13 nov 2014

  aandacht,rust en luisteren ,signaleren waardoor het gedrag ontstaat. actie-reactie.

 • Anne-Marie van de Poll

  schreef op 12 nov 2014

  Haptonomie voor verwerking emoties en rust. Voetreflex om beter te slapen. Ondersteunen en tijdnemen en luisterenwat werkelijk wordt bedoeld.

  Mijn moeder had giga natriumgebrek door plaspillen, werd halucinerend, haldol gekregen, coma, ondekking natriumgebrek, 1 jaar geduurd voordat haldol was uitgewerkt en ze weer normaal werd. Door Reiki, Hapto, Voetreflex weer de oude geworden, terwijl om ons heen telkens weer gesproken werd over medicatie. Ga op je eigen intuitie af en luister niet naar zij die denken het beter te weten en de gemakkelijkste weg nemen, pilletje geven, vrouwtje gedrogeerd, pure ellende door niet luisteren naar patient.

 • europese stichting angst & depressiebestrijding

  schreef op 12 nov 2014

  Ben werkelijk geschrokken van uw statements betreffende psychofarmaca gebruik c.q. misbruik.

  Het doet overkomen alsof de voorschrijvers, in dit geval meestal de geriaters de patiënten gemakshalve sederen en afvlakken.

  Het is vaak doordat er met dementerende niet goed te communiceren is en dat er veel onrust en depressiviteit hun beleving doet overkomen als zeer ongelukkig, machteloos en verdrietig. Als hier met een goed onderbouwd medicamenteus behandelplan waarin alle disciplines hun aandeel hebben gehad een duidelijk verschil kan worden gemaakt wat betreft 1. stemmingsverbetering, 2. basisrust en 3. ondernemingslust, is het mijn inziens en ook uit meer als 25 jaar ervaring een emotionele lastenverlichting voor de patient en winst op de kwaliteit van het beleven. Psychologen en verpleegkundigen bedoelen het goed maar vaak is hun kennis van psychofamaca niet breed genoeg om een medicamenteus beleid met psychofarmaca te beoordelen.

  Het onderwerp psychofarmaca zal altijd wel drijfzand blijven, mede door de wetgeving hierover en het gebrek aan informatie.

  Er behoort te allen tijde gekeken moeten worden naar het beste voor de patiënt en daar moet nar gehandeld worden.

  Het enkel demoniseren van de farmaceutische industrie en de psychofarmaca heeft in al die decennia nog nooit iets opgeleverd in het voordeel in welbehagen van de patiënt en daar gaat het toch uiteindelijk om.

  Vinger aan de pols helemaal oké, maar psychofarmaca op voorhand afwijzen, absoluut fout.

 • Maarten

  schreef op 12 nov 2014

  Ik ben geneigd dit onderwerp vanuit misschien meer filosofische hoek te bekijken - in hoeverre past een mens zich aan met gedrag dat de omgeving wenselijk acht, en bij welke grens wordt, door psychofarmaca, individuele vrijheid ( zowel lichamelijk, maar zeker ook geestelijk, moreel, sociaal ) zodanig beperkt dat een individu geen eigen keuze meer kan of mag maken. Weliswaar een eeuwenoude discussie, maar in het licht van dit onderwerp toch ook weer modern. M.i. is het sleutelwoord in uw verhaal inderdaad "vrijheidsbeperking", en in mijn ogen blijft dit, behalve in echt extreme gevallen (vgl. de mogelijkheden op justititioneel vlak, en bij welke grens daar pas naar zulke maatregelen gegrepen wordt ), uit den boze. Een mooi beeld om hierbij in het achterhoofd te houden, blijft "One flew over the cuckoo's nest".

 • Helmi Hammann

  schreef op 12 nov 2014

  Naast verpleegkunidge ben ik ook mantelzorger voor mijn verstandelijk beperkte zus. Bij haar hebben we goede resultaten gezien met complementaire zorg. In haar geval hebben we gefocust op andere benaderingswijze, Therapeutic Touch en geuren. Dus een combi, maar gelukkig werkte het wel.

 • Rob Schrijver

  schreef op 12 nov 2014

  Als Z-verpleegkundige en momenteel docent verpleegkunde, zeg ik altijd dat medicatie het laatste redmiddel is, het moet als puur noodzakelijk ingezet worden. Met name het vervlakken, emotioneel afstompen door medicatie is funest.

 • Marian, verpleegkundig specialist

  schreef op 12 nov 2014

  Eens Jose, en goed te horen dat het jou zoveel heeft opgeleverd. Naast de directe zorgverleners zouden ook de SOG's zich niet te snel moeten laten verleiden tot voorschrijven.

  Als VS-er voel ik me, samen met de psycholoog, nog wat alleen staan in deze strijd. Ik hoop dat dit project de gewenste resultaten gaat bereiken!

 • jose hebinck

  schreef op 12 nov 2014

  ik ben evv bij pg bewoners,ik heb het grote geluk gehad dat ik 1 jaar geleden de opleiding Gespecialiseerde Verzorgende Psychogeriatrie heb kunnen doen,Hierdoor ga je heel anders kijken naar bewoners met gedragsproblemen,je leert zeer veel over hoe en wat en wat heeft ook invloed op dit gedrag,jou gedrag inrichting bejegening,ik denkt dat deze opleiding er ook aan mee werkt meer naar alternatieven te kijken voor je naar pillen uitwijkt,en eigenlijk moet elke verzorgende die in pg werkt deze opleiding gaan doen,begin met uit elke team 1 ,verzorgende en breid dit in toekomst uit

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten