Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Aanpak antibioticaresistentie - Bestuurders nemen hun verantwoordelijkheid

Antibiotica voorschrijven is niet langer de enige oplossing: deze maken bacteriën op den duur alleen maar sterker en resistent

Virussen, bacteriën en parasieten zijn voor gezonde mensen vaak geen probleem. Bij kwetsbare doelgroepen echter, kan besmetting met een bacterie levensbedreigend zijn.

Bijvoorbeeld in verpleeghuizen, waar mensen ook nog eens dicht op elkaar wonen en werken. Antibiotica voorschrijven is niet langer de enige oplossing: deze maken bacteriën op den duur alleen maar sterker en resistent. Sommige bacteriën zijn dat al. Een andere, preventieve aanpak is dus noodzakelijk. En die valt of staat met de inzet van bestuurders.

De aanpak van antibioticaresistentie (ABR) begint met het voorkomen van ernstige besmettingen. Daarom is hygiënisch werken in de meeste zorginstellingen inmiddels prioriteit. Maar er zijn wat valkuilen. Bijvoorbeeld bij het overdragen van een cliënt in de zorgketen. Het is van groot belang dat verpleeghuizen hygiëneprotocollen afstemmen met de eerstelijnszorg en ziekenhuizen. En ook in de instelling zelf is afstemmen essentieel.

ABR

Nog te vaak zijn bijvoorbeeld artsen minder bewust bezig met de protocollen. Of beschouwen mensen de trouwring niet als een bron van bacteriën. Wanneer medewerkers dit van elkaar zien, is een vrije aanspreekcultuur van belang. In beide gevallen is een actieve rol van het bestuur essentieel. Of, zoals in BoardRoom Zorg wordt gesteld: de bestuurders zijn aan zet.

Effectief bewezen maatregelen

In het genoemde artikel komen enkele bestuurders aan het woord over de uitdagingen rond antibioticaresistentie. Om deze het hoofd te bieden, maakt een aantal van hen gebruik van het programma Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen. Zoals de voorzitter van de centrale Infectiecommissie van zorginstelling Amsta aangeeft: 'Ik leer graag wat elders al actief bewezen is.' Elke zorgorganisatie die ondersteuning wenst bij hygiënisch werken, kan rekenen op steun van het ABR-programma van Vilans, ActiZ, RIVM, V&VN en Verenso. Doel is een hoge basishygiëne, het juiste voorschrijfgedrag en het voorkomen van infecties. Alleen zo kunnen antibioticagebruik én antibioticaresistentie teruglopen.

Meer informatie

Ook geïnteresseerd in het programma Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen? Vraag een gesprek aan met Marjolein van Vliet via m.van.vliet@vilans.nl.

Auteur(s) Marjolein van Vliet
Jaar 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '533' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • ogh janzon

    schreef op 22 jun 2017

    https://www.nemokennislink.nl/publicaties/resistente-bacterie-helpt-soortgenoten-overleven

    http://hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2017/06/nieuw-ultrasterk-antibioticum/

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Verhalen en instrumenten voor structurele kwaliteitsverbetering in verpleeghuizen

Lees publicatie
publicatie

Nieuwe methodiek: Weet wat je meet

Lees publicatie
publicatie

Overzicht verplichte registraties begeleiders in de gehandicaptenzorg

Lees publicatie
publicatie

Slim zorgen - 15 keuzes om onnodige zorg te verminderen

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten