Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Alternatievenbundel - Alternatieven voor vrijheidsbeperking

Ruim 80 succesvolle alternatieven voor meer vrijheid in de zorg

Deze nieuwe uitgave van de Alternatievenbundel bundelt ruim 80 succesvolle alternatieven voor vrijheidsbeperking. De bundel is geactualiseerd, uitgebreid en aangescherpt. We gaan voor meer vrijheid in de zorg.

In de vorige uitgaven van de alternatievenbundel lag de nadruk op alternatieven voor zware vrijheidsbeperkende maatregelen zoals banden. Deze vernieuwde uitgave voor alternatieven vrijheidsbeperking besteedt meer aandacht aan vrijheid om uw eigen leven in te richten in brede zin. De nieuwe bundel geeft ook een up-to-date overzicht van de technologische oplossingen zoals domotica en GPS-trackers die ingezet worden om de vrijheid van cliënten te vergroten. Veel van de nieuwe alternatieven zijn ook bruikbaar in de thuissituatie of kleinschalige woonvormen.

Alternatievenbundel alternatieven vrijheidsbeperking

Alternatievenbundel vrijheidsbeperking is veelgebruikte tool

De Alternatievenbundel vrijheidsbeperking is een veelgebruikte tool. Uit onderzoek van Zorg voor Beter blijkt dat 22% van hun websitebezoekers de alternatievenbundel in de praktijk gebruikt. Medewerker ouderenzorg: ‘We hebben op elke afdeling een boekje liggen en die pakken we regelmatig bij een cliëntbespreking. Het heeft ons meerdere keren op ideeën gebracht waar we zelf niet aan hadden gedacht.’

Alternatieven voor vrijheidsbeperking

Soms bestaan alternatieven voor vrijheidsbeperking uit simpele materiële goederen die u overal kunt kopen. Soms gaat het meer over bejegening en tegemoet komen aan de voorkeuren van een cliënt. Soms is het iets heel simpels waar u maar net op moet komen en soms moeten verschillende producten gecombineerd worden om een goed alternatief te zijn.

U kunt de Alternatievenbundel ook als handzaam naslagwerk bestellen in de webwinkel van Vilans.

Auteur(s) Marjolein van Vliet, Johan van der Leeuw, Femke de Wit, Dirk Lukkien, Francisca Hardeman
Jaar 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '461' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • willem nater

  schreef op 17 nov 2017

  Bij de "Algemene tips rondom brandveiligheid"

  Graag toevoegen; Volautomatisch werkende mobiele watrmistinstallatie.

  Bij onvermijdelijk hoger risico op brand bijvoorbeeld door onverbeterlijk gevaarlijk rook en kook gedrag zorgt een verhuisbare watermist sprinkler op individueel niveau voor overleving en minimale schade indien de onvermijdelijke brand toch uitbreekt.

  Bijvoorbeeld www.qfog.nl

  Zie ook : http://www.brandveilig.com/nieuws/brandweer-brandveilig-leven-52453

 • Charlotte Koster

  schreef op 20 feb 2017

  Ik ben op zoek naar een manier om een client gezonder te laten eten. Zij woont op een apparrtement binnen een 24 uurs locatie en is zelfstandig wat betreft eten. Ze krijgt van ons 3 maaltijden in de week aangereikt en de rest kookt zij zelf, of samen met haar vriend. We hebben dus geen zicht op wat ze eet. Gezien haar gezondheid en gewicht is dit echter wel belangrijk. Hebben jullie daar een idee voor, voordat we met een vrijheidsbeperkende maatregel zouden moeten starten?

 • C.

  schreef op 26 okt 2016

  Jammer in het boekje, dat clowns (die hier speciaal voor opgeleid zijn) worden gelijk gesteld met begeleiders die hier 'iets' mee doen. Het is juist verfrissend als er even mensen binnen komen, die kijken naar de mogelijkheden en opnieuw kennismaken.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Realiseer in één jaar meer vrijheid voor cliënt en medewerker

Lees publicatie
publicatie

Zelf vrijheidsbeperking ervaren in een escape room

Lees publicatie
publicatie

Verhalenbundel 'Een pil tegen roepen': feiten en fabels rond psychofarmaca

Lees publicatie
publicatie

Tips en tools voor terugdringen psychofarmaca

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten