Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

De hiërarchie voorbij in de governance

Een trend naar decentralisatie en horizontalisering in en buiten de zorg

Veel organisaties in de zorg leggen steeds meer verantwoordelijkheden bij medewerkers, bij cliënten en hun naasten. Besluitvorming op de traditionele hiërarchische niveaus zou minder moeten worden. Dat is nodig, aldus Vilans-bestuurder Henk Nies en Vilans-directeur Mirella Minkman. Mensen worden immers mondiger, zijn hoger opgeleid, verlangen meer zeggenschap en betalen steeds meer voor de publieke voorzieningen die ze gebruiken. Zij zien een trend naar decentralisatie en horizontalisering.

De hiërarchie voorbij in de governance

Organisatieverantwoordelijkheid

In een essay in het blad Lucide stellen Nies en Minkman de vraag waar de organisatieverantwoordelijkheid gaat liggen: bij medewerkers, cliënten en burgers of bij de raad van bestuur of misschien wel bij al deze partijen? Is het niet uit de tijd, stellen zij, dat de raad van toezicht zichzelf benoemt en geen verantwoording aflegt aan de mensen voor wie hij er uiteindelijk is: de cliënten en de medewerkers?

Nieuwe governance

Ook buiten de zorg zien Nies en Minkman trends van decentralisatie en horizontalisering. Een nieuwe vorm van governance, waar het leiderschap niet hiërarchisch is bepaald, maar per thema of context kan verschillen. En waar traditionele ‘volgers’ zich op hun beurt niet meer kunnen verschuilen achter de rug van een ander maar eigenaarschap, verantwoordelijkheid en loyaliteit moeten tonen.
 
In een decentrale en horizontale context worden besturen en toezicht houden in de zorg echt anders. Beter? De auteurs verwachten van wel. Spannender? Tijdens de komende fase van ontwikkeling: zeker.

Auteur(s) Henk Nies, Mirella Minkman
Jaar 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '605' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Lees publicatie
publicatie

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten