Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

De lastige praktijk van het individueel zorgplan

In de chronische zorg is werken met een individueel zorgplan een belangrijke doelstelling.

In de chronische zorg in de eerste lijn is werken met een individueel zorgplan (IZP) een belangrijke doelstelling. De ervaring in een pilot is dat het IZP een bruikbaar hulpmiddel kan zijn in de zorg voor mensen met diabetes. Tegelijkertijd is het lastig het werken met een IZP te integreren in het zorgproces.

In dit artikel gepubliceerd in het weekblad Medisch Contact, leggen wij in samenwerking met Nivel, Huisartsen Utrecht Stad en Zorggroep PreventZorg uit waarom het werken met een individueel zorgplan niet vanzelf gaat.

Auteur(s) Doortje Boshuizen, Janneke Spitsbaard-Velmans, Chantal Leemrijse, Mariska Brinkers
Jaar Februari 2015
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '671' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Maret Wielenga

    schreef op 30 mrt 2015

    Jammer! Het is zo goed bedoeld dat IZP en toch werkt het niet. Het onderzoek geeft wel mooi aan waarom dat zo is! De meesten van ons krijgen diabetes, omdat wij er een, ten opzichte van onze genetische aanleg, ongezonde leefstijl op na houden. Dat weten we zelf ook wel. Maar we denken liever dat een ziekte ons overkomt en we gaan naar de dokter om een oplossing van buiten af. We zitten dan in de slachtofferrol en dat willen we graag zo houden. Dan moet die dokter er niet mee aan durven komen dat wij hierin eventueel iets van een eigen verantwoordelijkheid zouden hebben, laat staan dat we daarin ook nog de regie nemen! Misschien moeten wij eerst de patiënten eens vragen wat ze willen: slachtofferrol waarbij ze dan de klassieke ZZ benadering krijgen (inclusief vinklijstjes en 10' consulten) of zelf regie waarbij ze ondersteund worden in GG. Indien nodig, want wie nu nog niet weet wat een gezonde leefstijl is, leeft onder een steen. Maar vooruit, je moet in deze overvloedige consumptiemaatschappij ook wel heel erg sterk in je schoenen staan.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Zelfmanagement bevorderen bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Lees publicatie
publicatie

Ieder zijn eigen recept voor persoonsgerichte zorg

Lees publicatie
publicatie

Aansluiten bij de behoeften van de patiënt

Lees publicatie
publicatie

Wegwijzer ‘Op weg met cliënten, familie en verwanten naar een passend beleid van de organisatie’

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten