Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Met deze reflectietool kunt u de toegang naar passende zorg en ondersteuning in uw gemeente reflecteren

Inwoners die informatie zoeken of hulp nodig hebben, willen graag snel en effectief geholpen worden op een manier die past bij hun situatie. Het proces van aanmelding tot aan het bieden van passende zorg en ondersteuning, moet vloeiend verlopen. Of dat nu gebeurt bij een sociaal (wijk) team, een jeugd- en gezinsteam of bij een ander toegangsloket. Maar dat lukt niet altijd. De reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’ helpt u als gemeente te reflecteren op de toegang.

download de reflectietool ruimte geeft vaart

Soms raken inwoners verstrikt in een web van regels en bureaucratie, systemen werken niet mee of professionals werken niet goed samen. Ook professionals en beleidsmedewerkers raken het spoor soms bijster. Welke ruimte hebben zij om te handelen en een passend plan op te stellen? Zijn regels en protocollen ondersteunend? Kunnen en mogen ze er beargumenteerd van afwijken? Of benutten zij die ruimte - om welke reden dan ook - niet optimaal? Al deze vragen komen aan bod in deze tool aan de hand van een aantal gespreksthema’s. Bij de toegang tot passende zorg spelen naast de wijkteams veel andere partners een rol. Dat zijn bijvoorbeeld de huisarts, de wijkverpleegkundige, de professional van een zorginstelling, de wijkagent en de schoolmaatschappelijk werker.

Waarom deze reflectietool?

‘Ruimte geeft vaart’ kunt u gebruiken in uw gemeente om te reflecteren op de toegang. Doe dat samen met:

  • beleidsmedewerkers van gemeenten en (wijkteam)professionals om te reflecteren op de manier waarop de toegang naar zorg en ondersteuning is vormgegeven; 
  • bestuurders die een rol spelen in het faciliteren van die professionele ruimte;
  • geïnformeerde inwoners of cliëntvertegenwoordigers die kunnen helpen bij het reflecteren op de huidige toegang.

De reflectietool geeft structuur aan de gesprekken die jullie voeren en helpt om commitment te krijgen voor het aanpakken van knelpunten en het verbeteren van processen rond de toegang tot zorg en ondersteuning.

Hoe gebruikt u de reflectietool?

Op de voorkant van deze reflectietool staat een praatplaat. U kiest een gespreksthema op de praatplaat met de 9 thema’s. Om te bepalen welk thema u wilt bespreken, vult u per thema de schaalvraag in. De reflectietool leidt u verder door het gesprek heen.

Auteur(s) Barbara de Groen, Annelies Kooiman, Nikki Udo, Herma Ooms
Jaar Juni 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '482' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

Lees publicatie
publicatie

Actief werken aan een beter lokaal samenspel in zorg en ondersteuning

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten