Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

In dit essay lees je hoe, in het complexe speelveld van de zorg, de governance kan worden ingericht

De langdurende zorg verandert ingrijpend. Door veranderende wetgeving, een andere visie op zorg en nieuwe verantwoordelijkheden verschuiven de rollen en onderlinge verhoudingen tussen zorg- en welzijnsaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraars en burgers. Dat betekent ook nadenken over wat dit betekent voor de governance in de zorg. U leest hier meer over in dit essay in het Tijdschrift voor Management & Organisatie.

governance in een veranderd zorgstelsel

Veranderingen in de zorg

De veranderingen in de langdurende zorg dwingen organisaties tot het inrichten van effectieve samenwerkingsverbanden, waarbij wetgeving en organisatiebelangen worden doorkruist. Tegelijkertijd nemen burgers een steeds nadrukkelijkere en belangrijkere rol in. Deze twee ontwikkelingen leveren nieuwe vraagstukken op voor organisaties. Door de vele verschillende actoren en belangen, die ook nog eens volop in beweging zijn, lijken deze vraagstukken op ‘wicked issues’ ofwel complexe vraagstukken.

Vraagstukken governance in zorgsector

In de sociale en economische wetenschappen wordt al jaren geschreven over governance van complexe vraagstukken. Sommigen leggen hierbij de nadruk op onbeheersbaarheid, omdat governance van complexe vraagstukken slechts beperkt kenbaar is. Anderen verkennen manieren om vorm te geven aan deze onbeheersbaarheid, zoals transitiemanagement of decentrale zelforganisatie.

Dit essay gaat specifiek in op de zorgsector. Het beschouwt hoe in het complexe speelveld van de zorg de governance kan worden ingericht wanneer vraagstukken organisatiegrenzen overschrijden, passend bij de huidige tijd. Binnen en tussen organisaties, in samenspel met burgers.

Auteur(s) Nick Zonneveld, Mirella Minkman, Sven Turnhout, Monique Spierenburg
Jaar Mei 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '733' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Lees publicatie
publicatie

Actief werken aan een beter lokaal samenspel in zorg en ondersteuning

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten