Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Grenzen belemmeren de bereidheid van mantelzorgers

Veel zorgmedewerkers denken dat mantelzorgers, vrienden, buren en vrijwilligers niet voldoende bevoegd of bekwaam zijn.

Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg en ondersteuning van kwetsbare burgers. Met de transities in de zorg zal het belang van die bijdrage alleen maar toenemen. Maar zit er nog rek in de informele zorg en ondersteuning? Hoe gaat het samenspel met de formele zorg en ondersteuning eruitzien en zijn daarin nog grenzen te verleggen?

Mantelzorger en informele zorg vs. formele zorg

Lang niet iedereen uit familie, netwerk of buurt wil of kan hulp geven aan een naaste, blijkt uit het onderzoek 'Hulp geboden' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (2014). De vraag is wat hen weerhoudt en wat hen toch over de streep kan trekken. Hun bijdrage wordt op verschillende manieren begrensd.

Grenzen belemmeren de bereidheid van mantelzorgers

Soms gaat het om veronderstelde grenzen, soms om opgelegde en veranderende grenzen. Veel zorgmedewerkers denken dat mantelzorgers, vrienden, buren en vrijwilligers niet voldoende bevoegd of bekwaam zijn om risicovolle zorghandelingen uit te voeren. Toch is daar geen wettelijke grondslag voor.

Bekijk ook de workshop Grenzen verleggen in informele zorg.

Auteur(s) Cecil Scholten
Jaar Maart 2015, artikel tijdschrift Maatschappij & Gezondheid van V&VN
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '312' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Cecil Scholten

  schreef op 08 apr 2015

  In het project In voor Mantelzorg werken we aan het versterken van de samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers. Dat is ook voor vrijwilligers van belang. Grenzen kunnen daarbij verlegd worden, maar zijn er ook om te bewaken. Zodat er inderdaad ook de ruimte blijft om je eigen leven te leiden.

  Meer informatie: www.expertisecentrummantelzorg.nl en www.zorgbetermetvrijwilligers.nl.

 • lidy van lankeren

  schreef op 08 apr 2015

  Familie en vrienden worden nog in dezelfde alinea vervangen voor mantelzorgers en vrijwilligers.... en dat is nu juist de kloe..... je vervangt je rol en wordt hulpverlener. Zonder ondersteuning wordt er roofbouw op je gepleegd. Je baan opgeven is nog daar aan toe, maar je opleiden en ondersteunen als mantelzorger zodat je leert wat de taken van de familieband is of weer worden en wat je moet weten als hulpverlener..... desnoods a 4,50 per uur wordt ingezet en je dus grenzen kunt trekken als vrijwilliger (zie regels belastingdienst).

  Iedereen wil hulp bieden, maar waar ligt de grens voor de vrijwilliger.... dat is juist de kloe.

  Je kunst is om de vrijwilliger ook een eigen leven te laten behouden. En daar gaat het vaak mis. Huisgenoot, 1e lijn familie en in de buurt wonende..... je bent zo zelf patiënt.... overbelasting, onderwaardering, geen respect voor een eigen leven van de mantelzorger..... en hoe kom je daar weer boven op?

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten

Lees publicatie
publicatie

Handige bundel Informele zorg in het hbo

Lees publicatie
publicatie

Stappenplan - Digitale communicatie in de thuiszorg

Lees publicatie
publicatie

Samenwerking cliënt, informele en professionele zorg versterken

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten