Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Koplopers aan het woord: reflectie op governance tussen organisaties

We zochten uit wat de decentralisaties betekenen voor de inrichting van governance tussen organisaties

Wat betekenen de decentralisaties voor de inrichting van governance tussen organisaties? U leest het in deze publicatie. 16 voorlopers en bestuurders vertellen hun ervaringen en visie op governance. In de reflectie op de interviews wordt de beweging van sturing bij governance tussen organisaties vanuit controle en beheersing naar waarden als gelijkwaardigheid en vertrouwen geschetst.

Door de decentralisaties in de zorg en het sociaal domein ontstaan andere samenwerkingsvormen in een nieuw speelveld. Bestuurders staan voor de vraag: hoe richten we governance in, in een veranderd speelveld? Wij zij in 2015 een zoektocht begonnen naar governance tussen organisaties. We zijn deze zoektocht open en vanuit verwondering gestart vanuit de vraag: wat betekenen de decentralisaties voor de inrichting van governance tussen organisaties?

Koplopers aan het woord reflectie op governance tussen organisaties

Wat is governance?

Governance gaat in de klassieke betekenis over hoe de besturing, controle en beheersing binnen een organisatie is geregeld. Het gaat over 4 thema’s: sturing, verantwoording, toezicht en inkoop. Vanuit deze thema’s hebben we gekeken naar hoe governance zich ontwikkelt in het veranderende speelveld.

Verzamelen kennis en informatie

Allereerst is een praktijkverkenning gedaan. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van diverse methoden en bronnen: een enquête, casestudies, observaties en interviews. Onze ideeën en ervaringen hebben we doorlopend gedeeld met een groep kritische denkers: de Landelijke Innovatiegroep Governance. Deze opgedane kennis hebben we verrijkt met inzichten uit  16 interviews. In 2015 hebben we 8 bestuurders geïnterviewd die actief de decentralisaties mede vormgeven. Op advies van de Landelijke Innovatiegroep Governance zijn vervolgens in 8 voorlopers geïnterviewd uit andere sectoren, onder andere uit het onderwijs, de overheid, de verzekeringswereld en het bedrijfsleven.

Reflecteren vanuit waarden

In de praktijkverkenning van Vilans is de beweging van governance tussen organisaties gekenschetst en zijn inzichten en helpende principes geïdentificeerd die kunnen helpen bij de ontwikkeling van governance in samenwerkingsverbanden. In deze publicatie willen we de onderliggende waarden voor governance tussen organisaties meer centraal stellen. We nemen u ook mee in de reflectie en duiding op de waarden, die als een rode draad door de interviews lopen. We hebben hiervoor 7 waarden geïdentificeerd:

  1. Vertrouwen
  2. Gelijkwaardigheid
  3. Wederkerigheid
  4. Gedeeld eigenaarschap
  5. Co-creatie
  6. Zelfondernemerschap
  7. Meervoudig klantprincipe
Auteur(s) Monique Spierenburg, Rian van de Schoot, Nick Zonneveld, Carina Pittens, Mirella Minkman, Sven Turnhout
Jaar 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '363' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Lees publicatie
publicatie

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten