Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Methodiek: op weg naar meer persoonsgerichte zorg

Maak de zorg meer persoonsgericht en op maat, bekijk de beproefde elementen in de methodiek van persoonsgerichte zorg

Hoe maakt u de zorg meer persoonsgericht en op maat? Samen met de proeftuinen persoonsgerichte zorg ontwikkelden we een 'lenige' methodiek, die iedereen op zijn eigen manier kan invullen.

‘Wat heeft u nodig om u goed en gelukkig te voelen?’ Dat is de centrale vraag bij persoonsgerichte zorg. Of het nu een consult is bij de huisarts, dagbesteding of wonen in een voorziening: bij persoonsgerichte zorg gaat het om aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren.

Hoe past u persoonsgerichte zorg toe?

Het klinkt eenvoudig. En misschien doet u het ook al. Maar voor veel zorgverleners is het nog een worsteling: hoe pas ik de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg toe in de dagelijkse praktijk? En hoe doe ik dat samen met collega’s? De nieuwe methodiek helpt u daarbij.

De vraagstukken, de betrokkenen en de aanpak verschillen per praktijksituatie. Maar er zijn wel elementen die bijdragen aan succes. Zoals een gefaseerde aanpak met tijd en aandacht voor een goede voorbereiding en ruimte om te experimenteren.

Beproefde elementen

Deze methodiek, met hulpmiddelen en instrumenten, helpt u op weg. De methodiek is bedoeld om samen te bepalen welke kant u op wilt gaan. Persoonsgerichte zorg komt alleen van de grond als de hele organisatie meedoet. Heeft u daar hulp bij nodig? Wij helpen u graag op weg!

De methodiek reikt u ‘beproefde’ elementen aan: uitgangspunten die in de proeftuinen hebben bijdragen aan een succesvolle aanpak:

 • Benut de deskundigheid van de cliënt
 • Denk en doe zoveel mogelijk samen
 • Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
 • Probeer uit, leer en stel bij
 • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad

Methodiek persoonsgerichte zorg

Praktijkervaringen en inzichten

In 2015 en 2016 werkten 4 zorgorganisaties in zogenoemde proeftuinen aan persoonsgerichte zorg. Cicero Zorggroep (ouderenzorg), Reinaerde (gehandicaptenzorg), Wijkgezondheidscentrum Lindenholt en Gezondheidscentrum Hoensbroek-Noord (eerstelijnszorg) verkenden nieuwe, creatieve manieren om zorg en ondersteuning te bieden die aansluit bij de leefwereld van de cliënt. Ze ontwikkelden elk een eigen aanpak. Hun ervaringen en inzichten helpen u op wegLees meer over het driegesprek van proeftuin Lindenholt

Cultuuromslag

Aan de slag gaan met een leuke werkvorm gaat zeker helpen. Maar daarmee bent u er nog niet. Ook in de proeftuinen werd wederom duidelijk: het werkt pas in de beleving van de cliënt als iedereen deze werkwijze uitdraagt. Van kok tot zorgverlener, van portier tot manager. Een cultuuromslag dus.

Auteur(s) Marieke Meppelder, Jeanny Engels, Pauline van Tienhoven, Paulien Vermunt, Cynthia Hofman
Jaar april 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '341' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Jeanny Engels

  schreef op 11 apr 2017

  Dankjewel voor je reactie en leuk als je deze deelt via andere websites, zoals http://www.leefplezier.nl. Alle inspiratie is welkom om te komen tot persoonsgerichte zorg.

 • Monique Spaltman

  schreef op 11 apr 2017

  Mooi materiaal. Weer een stap in de goede richting van de zo belangrijke persoonsgerichte zorg en de stappen die je kunt zetten om een cultuuromslag te bereiken. Wist je dat http://www.leefplezier.nl extra inspiratie biedt die hierbij goed aansluit? Misschien helpt dit bij het opbouwen van een visie op persoonsgerichte zorg, die je met de de Vilans methodiek invoert. Team Leefplezier gaat bestuderen of we het materiaal kunnen benutten en zo ja vanaf onze site verwijzen naar dit materiaal.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Zelfmanagement bevorderen bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Lees publicatie
publicatie

Ieder zijn eigen recept voor persoonsgerichte zorg

Lees publicatie
publicatie

Aansluiten bij de behoeften van de patiënt

Lees publicatie
publicatie

Wegwijzer ‘Op weg met cliënten, familie en verwanten naar een passend beleid van de organisatie’

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten