Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten

Belangrijke rol voor mantelzorgers en gemeenten bij doelstelling Wmo

Wilt u weten met welke 4 elementen gemeenten hun mantelzorgbeleid kunnen vormgeven? Dit leest u in het kennisdossier Mantelzorgbeleid door gemeenten. Verder alles over de verplichting van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen.

Mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten

Respijtzorg

In het kennisdossier vindt u tips over hoe gemeenten de mantelzorgers kunnen bereiken. Maar ook tips over ondersteunen van mantelzorgers, verlichten van de mantelzorger en het regelen van respijtzorg. En ’last but not least’, over hoe de formele en informele zorg beter met elkaar kunnen samenwerken.

Sociaal netwerk

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor onderdelen van de langdurige zorg en ondersteuning. Het wettelijk kader voor mantelzorgbeleid maakt deel uit van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het uitgangspunt is om het mogelijk te maken dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, met behulp van het eigen sociale netwerk en eventueel met ondersteuning vanuit de gemeente. Mantelzorgers hebben daarbij een belangrijke rol en gemeenten hebben de taak om mantelzorgers te ondersteunen.

Waarderen van mantelzorgers

Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Elke gemeente krijgt hiervoor een bedrag om naar eigen inzicht te besteden. Ter inspiratie ziet u in het kennisdossier mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten.

Auteur(s) Marjolein de Meijer, Inge Redeker
Jaar 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '367' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Handige bundel Informele zorg in het hbo

Lees publicatie
publicatie

Stappenplan - Digitale communicatie in de thuiszorg

Lees publicatie
publicatie

Samenwerking cliënt, informele en professionele zorg versterken

Lees publicatie
publicatie

Wijkverpleegkundigen succesvol in focus op preventie

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten