Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Betere nazorg nodig voor mensen met NAH

Om ervoor te zorgen dat mensen met NAH betere nazorg krijgen, zetten wij samen met een groep wetenschappers een landelijk expertisenetwerk op

Mensen die een ernstig hersenletsel oplopen en in een coma raken, kunnen in Nederland rekenen op optimale medische hulpverlening in de acute fase in het ziekenhuis. Hierna is de medische zorg echter niet in staat om adequaat in te spelen op dat wat nodig is voor deze patiënten.

Om dit aan te pakken hebben wij met een groep wetenschappers en professionals het initiatief genomen om een landelijk expertisenetwerk op te zetten. Binnen dit netwerk willen we als eerste stap in kaart brengen wat er al aan behandelingen zijn en op welke wijze behandelaars beter kunnen samenwerken, ook met families. Dit alles moet bijdragen aan betere zorg voor deze kwetsbare patiënten. Zodat niemand meer buiten de boot valt.

Lees dit artikel dat gepubliceerd is in Het Brein.

Auteur(s) Marjan Hurkmans
Jaar Mei 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '884' in onderstaand controle veld.

12 reacties geplaatst
 • Sylvia Las

  schreef op 22 mei 2016

  In Tilburg hebben we een paar jaar geleden MENT opgericht. MENT staat voor Multidisciplinaire Eerstelijns NAH-zorg voor Tilburg en omgeving. Binnen MENT zijn verschillende disciplines aangesloten waaronder fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk, diëtisten, logopedie en psychologie. Alle aangesloten leden zijn goed opgeleid om mensen en familieleden, getroffen door NAH, te begeleiden in hun thuissituatie. Naast MENT hebben we afgelopen twee jaar 'Eye-opener' opgezet; een intervisieprogramma waarbij NAH-ervaringsdeskundigen meedoen aan intervisiegroepen die zijn opgericht vanuit MENT en bestaan uit leden van MENT. Afgelopen jaar zijn we een samenwerking aangegaan vanuit MENT met Libra Revalidatie om ervoor te zorgen dat de hulpverleners van het revalidatiecentrum en van MENT de zorg naadloos over kunnen nemen. We zijn er trots op dat we zo goed met elkaar samenwerken maar beseffen ons dat er nog erg veel werk te doen is in het belang van alle getroffenen. Ik ben erg benieuwd naar dit netwerk en hoop dat dit weer bij mag dragen aan een volgende stap voorwaarts.

 • Liesbeth Schreuder

  schreef op 19 mei 2016

  Gaat de expertgroep ook de kwaliteit van leven na coma plus ernstig hersenletstel in beeld brengen? Ik denk wel dat dat in een behoefte voorziet van behandelaars en mantelzorgers, Niet iedereen profiteert van revalidatie. In mijn ervaring is de kwaliteit van leven gering voor mensen die na herstel van een hersenbloeding niet meer kunnen lopen, volledig afhankelijk zijn van verzorging, allerlei cognitieve vaardigheden missen, geen geheugen meer hebben, niet meer kunnen lezen. In de chronische fase (na een jaar) gaan patiënten met ernstig NAH vaak niet meer vooruit, Maar ze hebben wel het vooruitzicht om nog vele jaren lang zo verder te moeten leven. Of ben ik te pessimistisch?

 • Miriam Wasser

  schreef op 19 mei 2016

  Ik denk dat geïntegreerde wijkzorg met daarin nauwe samenwerking met thuiszorg therapeut ,huisarts, ergo, logopedie , en uiteraard de mantelzorger echt meer waarde heeft.

  Dit in de 1 e lijnszorg met daarin ook nauw contact met het behandelcentrum maar zodanig dat je bouwt op wat mogelijk is aan zelfredzaamheid eigen regie daar kan je kracht en vertrouwen bij de client en zijn haarkantelzorger uithalen.

 • Lucia Tielen

  schreef op 19 mei 2016

  Hopelijk is er in dit programma ook aandacht voor de partner en kinderen. Ook zij hebben 'nazorg' nodig, moeten leren leven met een dierbare die getroffen is en hebben een belangrijke rol in de revalidatie.

  Graag denk ik mee hoe dit belangrijke aandachtspunt een plaats krijgt in het programma.

  Lucia Tielen, expert (jonge) mantelzorgers

 • J. (Co) van Hanegem

  schreef op 15 mei 2016

  Deze tekst / dit initiatief is mij uit het hart gegrepen. Ik herken e.e.a. volledig. Benieuwd naar de uitkomst c.q. inventarisatie, maar nog meer wat er uiteindelijk qua verbeterpunten wordt aangepakt.

  Groet, J.(Co) van Hanegem (partnerzorger)

  http:/www/vanhanegem.me

 • Peter-Jan dlR.

  schreef op 13 mei 2016

  Van dit artikel kunnen we weer hoop krijgen. Hoop, kennis en verandering die nodig zijn om mensen met hersenletsel weer een toekomst te geven. Dit is hard nodig, van de acute medische fase, tot het weer mee kunnen doen en geaccepteerd worden in de maatschappij. De juiste behandeling, zorg en begeleiders zijn hierbij ontzettend belangrijk. Als ouder ben ik blij dat we 10 jaar geleden ons toch nog verdiept hebben in de revalidatie methoden na hersenletsel en coma. (VIN) Als we niet telkens de strijd aangegaan waren met artsen en het zoeken van de juiste behandelaars, had onze dochter nog steeds in een verzorgingshuis gezeten en niet in een eigen appartement waar ze nu zelfstandig woont.

 • Françoise de Voogd

  schreef op 12 mei 2016

  In 1985 heb ik een virus in de kleine hersenen gehad. In die tijd was er denk ik weinig of geen ervaring met NAH. Ik heb maar 2 maanden gerevalideerd na 6 maanden coma. Nu, 20 jaar later loop ik tegen allerlei beperkingen aan, die ik elk afzonderlijk probeer de aan te pakken. Dat heeft me heel veel energie en frustratie gekost. Totdat werd verteld dat ik NAH had. Behandelingen werden meer op elkaar afgestemt http://www.tolbrug.nl en een nazorg door Professionals in NAH http://www.nah.nl.

 • Esther

  schreef op 11 mei 2016

  Zeer goed initiatief! Zelf ondervonden met mijn vader dat het verschil tussen ziekenhuis en de zorg daarna in het verpleeghuis zeer groot was, waarbij die laatste zeer matig en onvoldoende gericht op mogelijkheden.

 • Samantha

  schreef op 11 mei 2016

  Ik heb een fiets ongeluk gehad toen ik 8 was. 3 dagen coma. Ik zit 2 weken later weer op school. Ging veel moeilijker. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik anders was. Maar werd niet naar geluisterd. Ik was nog jong.... inmiddels ben ik 27 en ben ik 3 jaar geleden begonnen met de "revalidatie". Want wat blijkt, nah! Ik heb al die jaren zoveel " weggegooid ". Altijd maar moe zijn. Maar ik moest mn schouders er onder zetten. Nu ben ik volledig afgekeurd. Geeft zoveel rust, maar is ook zoo lastig.

 • Ans Coppus

  schreef op 11 mei 2016

  Ben het eens met Maike! Belangrijke vraag hoe je deze groep in beeld krijgt. Vorige week nog een intake gedaan bij iemand die 16 jaar geleden hersenletsel opgelopen heeft. Geen revalidatie na ziekenhuisopnames en al 17 jaar struggle ... Niemand - ook geen huisarts - die de problemen linkt aan mogelijke NAH. Wel het etiketje ADHD! Herkende zich in kenmerken genoemd in een advertentie over behandeling Hersenz.

 • Rob Krol

  schreef op 11 mei 2016

  Hallo Maike en uiteraard andere geïnteresseerden,

  Graag maak ik je attent op Hersenz, een behandelaanbod voor mensen met NAH in de chronische fase. Eigenlijk exact de doelgroep waar jij je terecht zorgen om maakt. Wil je meer weten, kijk dan op www.hersenz.nl of ga naar de site www.swzzorg.nl of neem contact met mij op.

 • Maike

  schreef op 11 mei 2016

  Hallo, ik heb even het artikel gelezen. Super goed dat jullie het hebben over de NAH-ers die in een coma zijn gekomen. Maar ik mis eigenlijk een hele grote groep, namelijk degene die NAH hebben maar geen revalidatie krijgen, omdat ze "te goed" zijn. Veel van deze mensen vallen tussen schip en wal, omdat zij zelf mogen uit zoeken hoe hun nieuwe "ik" nu is en krijgen dus niet de hulp of therapie die ze wel nodig hebben.

  Wordt hier ook wat mee gedaan? Aangezien veel specialisten zoals huisartsen dit probleem niet serieus nemen.

  Groetjes Maike

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Kwetsbare cliënten door transitie tussen wal en schip

Lees publicatie
publicatie

Lesbrief niet-aangeboren hersenletsel

Lees publicatie
publicatie

Maatschappelijke business case NAH-gezinsondersteuning

Lees publicatie
publicatie

Bied passende hulp aan kinderen met niet-aangeboren hersenletsel

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten