Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Hoe ouderen zelf het zorgstelsel van onderop veranderen

Governance uitdagingen door opkomst zorgcoöperaties

Hou ouderen zelf het zorgstelsel van onderop veranderen

Een groeiende golf van zorgcoöperaties overspoelt het zorglandschap. Dat vormt een nieuwe uitdaging voor het traditionele veld en niet in de laatste plaats voor de coöperaties zelf. Waar botsen de belangen van de cliënt met het systeem?

Lokaal zorg organiseren

In het afgelopen decennium ontstonden op verschillende plaatsen in het land initiatieven van burgers om lokaal zorg te organiseren. Wij inventariseren het aantal coöperaties en doen 3 grote onderzoeken, waarvan er 1 geheel op coöperaties in de langdurige zorg is gericht. Met name de uitdagingen waar coöperaties in de samenwerking met andere partijen voor staan, vormen daarbij het thema. Moeten burgerinitiatieven aan alle lijstje voldoen of zijn er ook andere manieren denkbaar om de kwaliteit te borgen?

Organisatie van toezicht

1 van de belangrijkste vraagstukken rond de beweging van zorgcoöperaties is de manier waarop het toezicht georganiseerd wordt. Monique Spierenburg, expert Lokaal organiseren bij Vilans: ‘De visie van waaruit de toezichthouders in coöperaties functioneren is heel anders dan de traditionele. In plaats van elkaars concurrent te zijn, zijn coöperaties veel meer gericht op onderlinge samenwerking en hoe je in wederkerigheid bouwt aan maatschappelijke waarde. De vraag wordt dan ook steeds meer: Hoe kun je waarde toevoegen?’

Ouderen veranderen zorgstelsel

‘Wie nog niet met de coöperatieve beweging te maken heeft gehad als bestuurder of als toezichthouder, kan erop wachten’, aldus Monique Spierenburg. ‘Bestuurders zouden er goed aan doen kennis te nemen van deze nieuwe ontwikkelingen.’ Lees verder over dit onderwerp in het artikel ‘De zorgcoöperatie; hoe ouderen zelf het zorgstelsel van onderop veranderen’ dat onlangs verscheen in het tijdschrift Lucide.

Auteur(s) Monique Spierenburg
Jaar Juli 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '845' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Hans Verhaar

  schreef op 23 jul 2016

  Eerst zullen de besturen uun cursus" leren luisteren" moeten volgen. Ze zijndoor mensen van de vloer, bewoners en mantelzorgers allang op de hoogte gebracht hoe het beter kan en goedkoper. Helaas zij luisteren niet en weigeren de oogkleppen af te doen.

 • Hennie van Tintelen

  schreef op 09 jul 2016

  Super interessant!

  Wij staan als zorgcoöperatie van zorgprofessionals in dezelfde spagaat. Een verandering vanuit onderen lijkt ons nodig. Wellicht kunnen burgerinitiatieven als deze juist de samenwerking zoeken met aanbieders in een coöperatie vorm?

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Vilans helpt Treant Zorggroep met verbinden van care en cure

Lees publicatie
publicatie

10 stappen: basismodel netwerk kinderpalliatieve zorg

Lees publicatie
publicatie

Download de reflectietool ‘Ruimte geeft vaart’

Lees publicatie
publicatie

Essay over governance in een veranderend zorgstelsel

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten