Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Slim zorgen - 15 keuzes om onnodige zorg te verminderen

In dit project helpen we medewerkers in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg onnodige en tijdrovende handelingen los te laten

Dit overzicht beschrijft 15 keuzes die onnodige zorg verminderen in de langdurende zorg en is onderdeel van het project ‘Slim zorgen'.

Wij helpen zorgmedewerkers met Slim zorgen, ofwel tijdrovende en onnodige (soms onplezierige en schadelijke) zorghandelingen los te laten en waar nodig te vervangen door betere en moderne alternatieven. Zo kunnen zorgmedewerkers samen met de cliënt bepalen welke zorg het beste bij hem past.

Slim zorgen - 15 keuzes verminderen onnodige zorg

Aan onze oude lijst van 12 slimme keuzes hebben we onlangs 3 nieuwe slimme keuzes toegevoegd. Wij vroegen zorgmedewerkers naar zorghandelingen die in de praktijk nog worden uitgevoerd waarvan ze twijfelen of ze het goede doen of hebben gehoord dat het anders kan. Hieronder de 3 slimme keuzes die wij recent aan de lijst toevoegden:

1. Kies niet standaard voor een ph-test bij elke handeling

Het controleren van de ligging van de neusmaagsonde na inbrengen of bij tekenen van verplaatsing (dislocatie) dient te gebeuren met de ph-methode en een beoordeling van aspiraat (vocht).

2. Maak geen gebruik van de auscultatiemethode

Een verkeerd geplaatste neusmaagsonde kan ernstige gevolgen hebben. Vaak wordt voor controle van de ligging van de neusmaagsonde lucht in de sonde gespoten en met een stethoscoop geluisterd naar een borrelend geluid in de maag (auscultatiemethode). Het gebruik van deze methode wordt afgeraden.

3. Stem frequentie van wegen af op de cliënt 

Slim wegen van cliënten gebeurt om het gewichtsverloop te volgen. Dit is nodig om een vinger aan de pols te houden, behandeling te evalueren en zo nodig actie te ondernemen. Vaak worden cliënten standaard, wekelijks of maandelijks, gewogen, zonder duidelijke indicatie. Dit is niet altijd nodig en neemt daarmee onnodig tijd in beslag en zorgt voor extra belasting van de cliënt. Een stabiele cliënt kan minder vaak gewogen worden dan een kwetsbare cliënt of een cliënt met veel schommelingen in het gewicht. Bekijk daarom samen met de cliënt, en indien nodig met de arts of diëtist, waarom wegen nodig is en stem de frequentie af.

Auteur(s) Else Stapersma
Jaar 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '130' in onderstaand controle veld.

6 reacties geplaatst
 • wilhelmien

  schreef op 29 mrt 2017

  Ik zou graag als verpleegkundige deze tips, goed bedoeld, overlaten aan het veld. We worden door iedereen betutteld die achter een bureau zit. Dit helpt ons niet. Advies; lees de KICK protocollen en neem contact op met de hulpmiddelen fabrikant.

 • P.Jonkers

  schreef op 25 dec 2016

  Beste Ld, wat betreft de baxter zakjes.. simpel met een schaar makkelijk te openen. Wat betreft verzorgd wassen. 1 pakje is volledige wasbeurt is 8 washandjes, maar als iemand niet incontinent is kun je vaak met een half pakje wel toe.

  Wat betreft de regel niet standaard met water en zeep. Makkelijk, ja( ik werk ermee) maar vaak geparfumeerd en dus bij longpatienten oppassen, die vinden het vaak onplezierig, worden benauwd van de lucht. Het kan voor sommige mensen ook tot huid irritatie en jeuk lijden. Ouderen hebben vaak gevoel niet echt schoon te worden en willen vaak toch drogen is mijn ervaring.

  Steunkousen. Aandoen zelfstandig is 1 ding maar goed aandoen is een tweede. Ik zie nog steeds steunkousen halverwege de voet, boorden dubbel gevouwen, of zo hoog dat ze in de knieholte zitten. Het aantrektrukje met een hulpmiddel is snel geleerd, maar die andere do's en don'ts niet, worden vaak vergeten of hulpverlener doet vrolijk mee.

 • Madeleen

  schreef op 28 sep 2016

  Motivatie van mensen om een inlegger in een incobroekje te gebruiken:

  -een nat incobroekje verwisselen is lastiger dan een inlegger verwijderen.

  -De verzekering stelt een maximum van 1 broekje per etmaal. Door eerst urine in een inlegger op te vangen, kun je het broekje langer dragen.

  Deze mensen hebben geen last van lekkage omdat ze de inlegger tijdig verwijderen. Apotheken adviseren deze werkwijze.

 • Dolfjan Strater

  schreef op 30 nov 2015

  Patiënten kunnen bij steunkousen.nl aantrekhulpen aanschaffen met niet goed geld terug garantie. De drempel is dus erg laag en het biedt een proactieve ondersteuning om de 2 minpunten van de lijst aan te pakken.

 • Jenneke

  schreef op 21 okt 2015

  Beste LD, google eens op medido, dit aparaat werpt de zakjes geopend op het juiste tijdstip uit.

 • LD

  schreef op 21 okt 2015

  L.S.,

  ik heb uw 'verstandige keuzes' gelezen en heb er wel enkele opmerkingen bij.

  Ik ben de mantelzorger van een heer van bijna 91. Hij is halfzijdig verlamd en heeft sinds 2 jaar een verblijfskatheter.

  * het verzorgend wassen ipv water+zeep. Mijn vraag hierbij is: wie gaat die geïmpregneerde en voorverwarmde washandjes betalen? En hoeveel heb je er per 'beurt' nodig... ik neem niet aan dat je met 1 toekunt, anders lijkt me dat niet erg hygiënisch.

  * van de verzekering moeten we andere urine-opvangzakken gebruiken maar die zijn zo slecht van kwaliteit dat het laatste jaar de katheter steeds met een week of 4 a 5 vervangen moet worden omdat die scheurt bij het vervangen van de opvangzak. Bij de heer voor wie ik zorg moet dan de huisarts komen om de katheter te vervangen. Dat is weer zo afgesproken omdat het met de thuiszorg keer op keer een groot drama was waarbij dan uiteindelijk toch de HAP gebeld moest worden.

  Ik zal wel meenemen naar de thuiszorg de tip van het 'doorkoppelen'; alleen ligt dhr. dan in bed met een zak (plastic) aan het been. De dagzakken passen nl. niet aan het ophangsysteem voor de bedrand.

  Ook dank voor de tip van het blaasspoelen, die neem ik ook mee.

  En wat betreft de baxterzakjes, die dhr. ook krijgt.... die krijgen zelfs wij, zijn medebewoners niet opengescheurd... een vreselijk systeem. Ik vraag me altijd af hoe mensen dat doen die alleen wonen. (Wij zijn een kloostergemeenschap van ouderen en jongeren bijeen)

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Verhalen en instrumenten voor structurele kwaliteitsverbetering in verpleeghuizen

Lees publicatie
publicatie

Aanpak antibioticaresistentie - Bestuurders nemen hun verantwoordelijkheid

Lees publicatie
publicatie

Nieuwe methodiek: Weet wat je meet

Lees publicatie
publicatie

Overzicht verplichte registraties begeleiders in de gehandicaptenzorg

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten