Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Toolkit registratielasten

De toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ is een praktisch instrument om onnodige registraties op te ruimen

De toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ helpt uw team op een eenvoudige manier onnodige registraties op te sporen en terug te dringen. U krijgt inzicht in hoe u en uw collega’s over bepaalde registraties denken, hoe u er in de praktijk mee omgaat en hoe het anders kan.

Wij organiseren bijeenkomsten waarin we de toolkit toelichten en zorgteams helpen er direct mee aan de slag te gaan. U kunt zich hiervoor aanmelden.

In de toolkit vindt u deze materialen:

Zelf aanschaffen:

 • Post-its
 • Stickertjes

Toolkit registratielasten

De toolkit is ook in de Vilans Webwinkel verkrijgbaar.

De instrumenten uit de toolbox zijn gebaseerd op een methodiek die Stichting De Waalboog in 2014 ontwikkelde om registraties op te ruimen, ‘De Opruimdienst’. Zowel zorgmedewerkers als management en bestuur van De Waalboog hebben positieve ervaringen met de methodiek, waarmee zij tientallen registraties hebben opgeruimd.

Auteur(s) Sabina Mak, Else Stapersma, Toos Smulders
Jaar Februari 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '418' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • G. Mestdag

  schreef op 25 feb 2016

  Beste

  Daar gaat het in eerste instantie om : Overzicht en helderheid in wat 'verplichte' registratie is! De gemeenten/zorgkantoren komen met nieuwe vereisten en formulieren. Aanvullend kan dan gekozen worden wat 'voor de eigen organisatie' handig is.

 • Rene Leideritz

  schreef op 23 feb 2016

  HKZ schrijft nooit voor dat er een BSN nummer op elke pagina van een zorgdossier hoeft te staan. Het gaat erom dat je veilig en verantwoord omgaat met dossiers en met de privacy van de cliënt.

 • Sabina Mak

  schreef op 10 feb 2016

  Dag Wilma. Als jullie organisatie voor een HKZ keurmerk gaat en HKZ dit van jullie vraagt (zou checken of HKZ dit ook zo precies vraagt), ben je verplicht om dit te doen. Als jullie dit echter een onnodige registratie vinden, zouden jullie met HKZ in gesprek kunnen gaan om dit achterwege te laten, of anders in te richten. Het past dan in het vakje: verplichte maar niet-efficiënte registratie’ (deze willen we als team/organisatie anders inrichten).

  De verplichte registraties voor zorgteams verschillen per organisatie (wel of geen keurmerk, welk kwaliteitssysteem, zorgkantoor, etc.) dus hier is helaas geen eenduidig lijstje van te maken (hoe fijn zou dat zijn!). Maar veel registraties kun je wel degelijk ter discussie stellen, ook bij de instanties zoals ik hier noem. De registraties die jullie doen, moeten jullie uiteindelijk helpen om goede kwaliteit van zorg voor jullie cliënten te bieden! Dus neem dat vooral mee wanneer je met de toolkit aan de slag gaat. SUCCES!

 • Wilna Janssen

  schreef op 10 feb 2016

  Hoi Sabina,

  Wat zijn dan de onnodige registraties, als de HKZ zegt dat je bijvoorbeeld op het papierendossier op elke pagina een BSN nummer moet staan, dan ben ik dit verplicht, of niet.

  Is er ergens een lijst te vinden, aan welke regels wij echt moeten voldoen.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Ouderen in zorghuizen - kwaliteit van verpleeghuiszorg

Lees publicatie
publicatie

Goede zorg gaat niet om uitsluiten van fouten

Lees publicatie
publicatie

Overzicht verplichte registraties in langdurende intramurale zorg

Lees publicatie
publicatie

Tips en tricks om van Slim Zorgen een succes te maken

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten