Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Verkennend onderzoek innovatienetwerken in de zorg

Analyse levert inzicht op over meerwaarde, kansen en uitdagingen van innovatienetwerken in de zorg

Er ontstaan steeds meer samenwerkingsverbanden op het gebied van innovatie in de zorg. Tom van den Elsen, student ‘Health Care Management’ aan de Erasmus Universiteit, heeft een analyse gemaakt van wat zich afspeelt binnen innovatienetwerken in de zorg. De resultaten geven nieuwe aanknopingspunten om innovatieprocessen en samenwerking binnen én tussen netwerken te faciliteren en ondersteunen.

verkennend onderzoek naar innovatienetwerken in de zorg

Populariteit van innovatienetwerken neemt toe

Innovatienetwerken in de zorg zijn samenwerkingsverbanden waarin verschillende bedrijven en instellingen kennis delen en samenwerken om zorginnovaties te ontwikkelen, implementeren en verspreiden. Door de toename van complexe zorg en kostenstijging, is er sterke behoefte aan innovatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit is. Het ontwikkelen en implementeren van een succesvolle innovatie vraagt veel van een organisatie, zowel op het gebied van middelen als vaardigheden.  Door in netwerken samen te werken met andere instellingen en bedrijven kunnen zorginnovaties versneld worden.

Volgens een inventarisatie van Het Financieel Dagblad 'Innovatieclubjes zijn vooral goed voor het imago, niet voor het bedrijf', zijn er meer dan 350 verschillende samenwerkingsverbanden op het gebied van innovatie in Nederland en ook de gezondheidszorg is goed vertegenwoordigd. Ondanks de populariteit zijn er echter ook kritische geluiden te horen. Over de resultaten en werking van dergelijke samenwerkingsverbanden in de zorg is nog weinig bekend.

Meerwaarde en uitdagingen

Met het kwalitatieve onderzoek is verkend wat de meerwaarde en uitdagingen van innovatieve samenwerkingsverbanden zijn. 14 deelnemers en trekkers van zorginnovatienetwerken deelden hun ervaringen en inzichten. Een aantal deelnemers gaf aan: ‘Je komt in contact met nieuwe mensen en je wisselt ideeën uit die later misschien van pas komen. Dit kan resulteren in werkbezoeken of de ontwikkeling van prototypes.’ Volgens andere deelnemers kan het wel enige tijd duren voordat het duidelijk is wat een netwerk oplevert.

Nieuwe aanknopingspunten

De verkenning geeft nieuwe aanknopingspunten om innovatieprocessen en samenwerking binnen én tussen netwerken te faciliteren en ondersteunen. Bijvoorbeeld door bij te dragen en deel te nemen aan de matchmaking en door de kennis die opgedaan wordt in verschillende netwerken, landelijk te bundelen en weer beschikbaar te maken voor anderen. Er is nog veel mogelijk om verbetering te bereiken. De nadruk voor ons ligt op de ontwikkeling van kennis met en voor de praktijk. Samenwerken met innovatienetwerken kan daaraan zeker bijdragen.

Tom van den Elsen deed het onderzoek in kader van zijn stage bij Vilans. Heeft u naar aanleiding van dit rapport vragen of ideeën over samenwerking aan innovatie in de zorg? Neem dan contact op met adviseur Dirk Lukkien.

Auteur(s) Tom van den Elsen
Jaar juni 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '264' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Uitvoering van Wet langdurige zorg kent nog uitdagingen

Lees publicatie
publicatie

Haalbaarheid van Health Impact Bond Valpreventie Ouderen

Lees publicatie
publicatie

Verlangen naar integraliteit

Lees publicatie
publicatie

Werkprogramma 2017 - Zorgen dat kennis werkt

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten