Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Zorg om vermindering van verpleegtechnische handelingen door verzorgenden

Verzorgenden maken zich zorgen over de uitholling van hun vak

Verzorgenden maken zich zorgen over de uitholling van hun vak: dat ze van hun werkgever verpleegtechnische handelingen niet meer mogen uitvoeren of niet meer bij de opiatenkast mogen. Op de meeste plaatsen valt het nog mee, maar blijft dat zo? In dit artikel uit Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) uit januari 2016 komen ziekenverzorgenden en verzorgenden IG aan het woord, evenals Vilans-adviseur Emerentia Grootscholten.

Grootscholten: ‘We zien dat instellingen hogere deskundigheidsniveaus eisen voor bepaalde handelingen. Maar we zien vooral een verschuiving van niveau 2, 3 naar IG 3.’ Het verschuiven van handelingen van verzorgenden naar verpleegkundigen maakt dat verzorgenden hun vak minder leuk vinden. Daarnaast is het voor de cliënt ook niet fijn: ‘Verzorgenden zien de cliënten dagelijks en gaan een langdurige vertrouwensrelatie met hen aan. Het is voor cliënten veel prettiger als een verzorgende die ze kennen de blaaskatheter verwisselt. Dat is een stuk minder belastend.’

Auteur(s) Annet Maseland
Jaar Januari 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '103' in onderstaand controle veld.

17 reacties geplaatst
 • Renate van Diepen

  schreef op 03 mei 2017

  Ja ik begrijp het ook niet. Ik mocht voorheen veel meer verpleegtechnische handelingen doen die nu ineens niet meer mogen volgens het vilans protocollen als verzorgende ig. De zorg moet goedkoper maar voor elk wisse wasje moet er een verpleegkundige komen. Voel mij erg ondergewaardeerd vraag mij echt af waarom ik vig-er ben en geen helpende

 • jo jo

  schreef op 10 mrt 2016

  Wat ik niet begrijp is dat de zorg goedkoper moet, maar vervolgens worden de niveaus opgeschroefd, de zorg gaat dus nog meer geld kosten. Op deze manier wordt het vak zeker niet aantrekkelijker gemaakt dat zou wel moeten want in 2018 is er weer een tekort aan verzorgend personeel. Ik werk al in de zorg wordt mij nu deze handeingen ook nog weer ontnomen omdat ik geen vp ben. Wij hebben jaren lang gedaan wat een vp nu doet, het enige verschil is de beroepsnaam verder is het werk het zelfde. Het waren de krenten uit de pap.

 • Frederique

  schreef op 10 mrt 2016

  Als verzorgende zonder ig en toch alle cursussen zoveel mogelijk bij te wonen en certificaten te hebben vind ik dat het toch belastend. Ook voor de cliënt is dit kwalitatief afnemend.In dit vak moet je blijven bijscholen maar ook uit kunnen voeren en ervaring is zeker noodzakelijk en met alleen theorie lukt dit niet

 • Jt

  schreef op 09 mrt 2016

  Ik vind dat ze de kwaliteiten van een verzorgende -ig heel erg naar beneden halen .de zorg wordt duur door te hoge inschatting van het ministerie . Dit is ook in de begin jaren 90 gebeurd en is toen ook weer teruggedraaid.

 • Meriam

  schreef op 09 mrt 2016

  bij ons in het verzorgingshuis, zijn ze juist overgegaan op meer Vig-ers en zijn de aantallen helpende-plus verminderd , zodat iedereen de meest voorkomende verpleegtechnische handelingen door iedereen gedaan kunnen worden. Nu gaan de zorgleefplannen en de EVV taken allemaal al over naar de nieuwe EVV opgeleiden, straks ook de verpleegtechnische handelingen weg. dan is technische gezien een Vig-er een helpende plus geworden.

  Als Vig-er ben je dan bijna verplicht om MBO-V te gaan halen om weer een beetje mee te mogen doen.

 • Dianne Besemer

  schreef op 09 mrt 2016

  Volle 100% mee eens, ik ben geen goeie leerder.

  Maar word nu verplicht om verpleegkundige handelingen te gaan doen om mijn baan te kunnen behouden, hetzelfde betaald te krijgen en plezier in mijn werk te blijven houden. Op zich niets mis mee, maar waarom dat verschuiven. Er zijn een hele hoop mensen die dit niet kunnen en die ontzettend goed zijn in hun vak. En zij zijn de dupe. Het zijn mensen die al jaren medicijnen hebben gedeeld en nu opeens niet meer mogen. Grootste onzin!!

 • Lia

  schreef op 09 mrt 2016

  Wat ik niet begrijp is dat de zorg goedkoper moet, maar vervolgens worden de niveaus opgeschroefd, de zorg gaat dus nog meer geld kosten. Op deze manier wordt het vak zeker niet aantrekkelijker gemaakt dat zou wel moeten want in 2018 is er weer een tekort aan verzorgend personeel. Ik werk al 20 jaar als Evv-er in de zorg dat is mij nu ontnomen omdat ik geen vp ben. Wij hebben jaren lang gedaan wat een vp nu doet, het enige verschil is de beroepsnaam verder is het werk het zelfde. Het waren de krenten uit de pap.

 • Agnes Moesman

  schreef op 09 mrt 2016

  Ik ben ziekenverzorgende. Zit al 30 jaar in de vaste nachtdienst. Nu moeten wij plaats maken omdat er volgens de nieuwe regeling 24 uur per dag een vpk in dienst moet zijn, Deze kennen vaak de bewoners niet en weten idd niet wat zorgen is. Als mensen onrustig zijn hebben ze eerder behoefte aan een arm om zich heen of een aai over hun gezicht, en houd me ten goede niet allemaal, maar de meeste vpk hebben hier niets mee en hebben meer theoretische achtergrond. Ze willen vaak meer een oplossing zoeken in rustgevende medicatie, ipv warme zorg te bieden. Hier bereik je vaak veel meer mee.

 • Patricia

  schreef op 08 mrt 2016

  Helaas hebben de ziekenkostenverzekeraars besloten dat niveau 3-ig geen msvt zorg meer mag leveren. Dus heel veel handelingen zijn ons ontnomen in de thuiszorg, zo ook de Ev taken.

  Alle krenten gaan uit de pap.

 • Karin van Bakel

  schreef op 08 mrt 2016

  Ik ben zelf verpleegkundige en heb jaren in het ziekenhuis gewerkt. Sinds een paar jaar overgestapt naar de ouderenzorg. Ik vind het verschil in deze branche tussen Vig-er en een vpk niet zo groot. Ik heb echt veel respect voor alle hulpverleners in de ouderenzorg.Maakt niet uit of je helpende, nivo 3 of 4 bent. Clienten hebben gewoon graag iemand die aardig en behulpzaam is en dat je dan toevallig ook nog bepaalde handelingen kan doen is mooi mee genomen. Ik moet zeggen dat ik in de ouderen zorg echt pas heb leren verzorgen. Laten we gewoon van elkaars kwaliteiten gebruik maken en help elkaar waar nodig is.

 • Corine

  schreef op 08 mrt 2016

  Bij onze thuiszorginstelling is er weinig verschil in de taken van vpk en vig. De zorgroutes zijn vrijwel hetzelfde en de client krijgt beide over de vloer. De theoretische kant van de vpk en de praktische /sociale kant van de Vig-er. Vpt handelingen zoals SP wissel doen wij samen als vpk. De clienten kennen ons net zo goed als de vigers. Tegenwoordig proberen we ook vaker de vigers mee te nemen als assistent omdat zij dit net zo goed kunnen en ze de feeling blijven houden met katheteriseren. Dat vinden ze erg leuk. Aan de andere kant zie je dat vigers soms een afwachtende houding aannemen. Dat kan de vpk toch doen?

  Blijf vooral in een team werken als niveau 3 4 en 5.

 • Elsa

  schreef op 08 mrt 2016

  We krijgen nieuwe taken erbij.....we moeten bij kleinschalig wonen koken, afwasmachines in- en uitruimen, kamers poetsen, boodschappen doen, keukens, badkamers en wc's dweilen, vuile was wegbrengen, schone was aanvullen. dat vergt behoorlijk wat tijd van een verzorgende( IG.) dan hou je weinig tijd over om verpleegtechnische handelingen te verrichten, want die handelingen vereisen hoge concentratie..dat is best moeilijk als je in je eentje op een woongroep staat...... Ik voel me niet te goed om huishoudelijke taken te doen, maar we zijn wel heel dure huishoudelijke hulpen geworden...

 • J.Arp

  schreef op 08 mrt 2016

  Mijn diploma ze heb ik al bijna 40 jaar, diverse cursussen gevolgd en mocht mij ig noemen.

  Pas geleden te horen gekregen dat mijn diploma te oud is om ig te zijn terwijl er verder niks veranderd.

  Telt ervaring niet meer!!!!

 • Ine van Empel

  schreef op 08 mrt 2016

  waarom zou ik na 32 jaar niet meer bekwaam zijn om een katheter te plaatsen of een injectie te geven. Het is voor de cliënt ook erg vervelend als daar weer iemand anders voor komt. Verder hangt gelukkig bij mij mijn arbeidsvreugde niet af van het uitvoeren van een technische handeling. Het is de combinatie van veel factoren die het werk leuk maken. Mensen die het uitvoeren van handelingen als doel hebben in hun werk moeten zeker niet in de ouderenzorg en of zorg voor chronisch zieken gaan werken. Daarbij vind ik dat verpleegkundigen vaak minder goed zijn in het totaal plaatje overzien. De verzorgenden die ervaring hebben opgedaan in verpleeghuizen zijn vaak in de thuiszorg ook diegene met het beste overzicht. Er word naar mijn idee te weinig gebruik gemaakt van deze expertise.

 • Annie Fik

  schreef op 08 mrt 2016

  In de Thuiszorg heeft men juist de verzorgende IG nodig mede om de kosten te drukken, waarom in de instellingen niet,of moeten alle mbo verpleegkundigen de taken van de verzorgende IG overnemen.

 • Ineke Bloemendal

  schreef op 08 mrt 2016

  Ik maak me meer zorgen om het verdwijnen van de verpleegkundige en vind verzorging ook een onderdeel van verpleegkundige zorg.

 • Joke Metske

  schreef op 07 mrt 2016

  Klopt. Dit geluid hoor ik ook regelmatig. Het grotere aantal verpleegkundigen in de instellingen maakt dat ook de verschuiving van werkzaamheden van de 3ig-ers naar verpleegkundigen verder uitholt.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Overzicht Vilans KICK-protocollen

Lees publicatie
publicatie

Wijzigingen bij Vilans KICK-protocollen

Lees publicatie
publicatie

Ledenlijst online Vilans KICK-protocollen

Lees publicatie
publicatie

Intramusculair injecteren (loodrechttechniek) als voorbeeld KICK-protocol

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten