Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Burgerinitiatieven missen erkenning in samenwerking

Samenwerken met partijen zoals gemeenten, zorg- en welzijnaanbieders en zorgverzekeraars is het meest genoemde struikelblok

Burgerinitiatieven, gericht op zorg en ondersteuning, zijn in opmars. Dit sluit goed aan bij de gewenste verandering in de samenleving - meer participatie van inwoners, onderlinge solidariteit, eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen vóór en mét elkaar.

Toch worden er in de praktijk belemmeringen ervaren. Op basis van deze signalen heeft de Tweede Kamer in december 2015 een motie aangenomen om knelpunten van burgerinitiatieven en zorgcoöperaties te inventariseren.

Wat knelt? Burgerinitiatieven in zorg en ondersteuning

Samen met Movisie voerden wij deze inventarisatie uit onder circa 70 initiatieven. De bevindingen zijn te lezen in het rapport Wat knelt? Uit de inventarisatie blijkt dat het samenwerken met partijen zoals gemeenten, zorg- en welzijnaanbieders en zorgverzekeraars het meest genoemde struikelblok is. Vooral ‘erkenning van het initiatief als volwaardige partij of samenwerkingspartner’ ontbreekt in de beleving van de initiatiefnemers. Daarnaast ervaren burgerinitiatieven ook een aantal knelpunten op het gebied van wet- en regelgeving en financiën.

Concrete voorbeelden en ervaren knelpunten in het huidige systeem kunt u lezen in het rapport. Dit rapport nodigt uit verder na te denken over vernieuwende governance-modellen waarin burgerinitiatieven natuurlijke partners zijn.

Auteur(s) Floor de Jong, Kiyomid Van der Veer, Shahrzad Nourozi, Daan de Bruijn, Hilde van Xanten, Sven Turnhout
Jaar 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '685' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Titus Sijmonsma

  schreef op 29 sep 2016

  Te vaak kom ik in mijn werk protectionisme tegen van zorg organisaties, het gaat niet meer om de cliënt maar veel meer om de instandhouding van de organisatie (goede initiatieven daargelaten)

  Maatwerk in de zorg betekent ingaan op de vraag niet kijken naar de mogelijkheden van "onze" organisaties .

  antwoord van gebiedsteams is vaak naar gemeenten toe erg behoudend en geredeneerd vanuit hun "eigen belang" en niet vanuit de zorgvrager! De organisaties in de zorg zijn nog erg machtig en kijken niet naar "ontmanteling"van organisatie.

  Titus Sijmonsma

 • Aaf Leenhoven

  schreef op 28 sep 2016

  Burgerinitiatieven zijn lovenswaardig en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande zorg/maatschappelijke organisaties.

  Anderzijds kunnen burgerinitiatieven ook misbruikt gaan worden als tegenhanger van de zware bezuinigingen. Ik denk dat we daar als beroepsgroep maar ook als gemotiveerde burger alert op moeten blijven.

  Het nemen van een burgerinitiatief is zoals in de tekst al aangegeven wordt vaak dichtgespijkerd door wet- en regelgeving waardoor er weer veel goede initiatieven verdwijnen of onmogelijk gemaakt worden. Wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel om er een gezond evenwicht in te vinden.

  A.Leenhoven senior-begeleider woonvoorziening GHZ

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Kennisbouwstenen ondersteunen wijkteams en netwerken

Lees publicatie
publicatie

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in de Wmo

Lees publicatie
publicatie

Draaiboek voor bijeenkomst Samenwerken in de wijk

Lees publicatie
publicatie

Actief werken aan een beter lokaal samenspel in zorg en ondersteuning

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten