Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

Veel gebruikers vinden leefstijlmonitoring een goed hulpmiddel om een cliënt in de gaten te houden, zonder daarbij teveel van hem te weten

In november 2017 hebben wij de whitepaper ‘Leefstijlmonitoring’ uitgebracht. Deze laat de meerwaarde en mogelijkheden zien van leefstijlmonitoring voor cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals.

Whitepaper - Inzicht in leefpatroon met leefstijlmonitoring

Sensoren op veelgebruikte plekken in de woning

Leefstijlmonitoring wordt vooral gebruikt bij ouderen die alleen wonen, omdat het fijn is om deze groep in de gaten te kunnen houden. Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijkse leefpatroon van een cliënt door een netwerk van bewegingssensoren op veelgebruikte plekken in de woning. De sensoren halen informatie op die naar een computer wordt gestuurd. Vervolgens kan een mantelzorger of zorgmedewerker deze informatie lezen.

Ervaringen met leefstijlmonitoring

Van 2015 tot 2017 onderzochten wij de ervaringen bij gebruik van leefstijlmonitoring. Daarvoor zetten we het in bij thuiswonende mensen met dementie en bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgmedewerkers en mantelzorgers hebben vervolgens verteld hoe zij dat hebben ervaren. In de whitepaper vindt u de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Daarnaast staan we stil bij financiering, implementatie en ethische kanttekeningen.

Inzicht in dagelijks leefpatroon stelt gerust

De meeste gebruikers vonden leefstijlmonitoring een goed hulpmiddel om een cliënt in de gaten te houden, zonder daarbij teveel van hem te weten, zoals het geval zou zijn bij bijvoorbeeld camera’s. Veel mantelzorgers van mensen met dementie vonden de ondersteuning die leefstijlmonitoring biedt prettig. De informatie kon hun geruststellen en liet ook zien of iemand nog alleen kon wonen of niet.

Zonder camera’s toch inzicht

De whitepaper is aangekleed met quotes van mantelzorgers en zorgprofessionals. Zo zegt Martie Boersma, beleidsadviseur van ZuidOostZorg: ‘Zonder inzet van camera’s, met respect voor privacy van de bewoner, toch inzicht in het actuele leefpatroon van de alleenwonende. Betrokkenen stemmen op deze manier samen beter af welke zorg wordt ingezet. Je creëert gezamenlijke betrokkenheid op basis van objectieve informatie.’

Leefstijlmonitoring is niet voor alle situaties geschikt, blijkt uit de onderzoeksresultaten. In de whitepaper leest u wanneer leefstijlmonitoring wel en beter niet ingezet kan worden.

Op pagina 2 van de whitepaper leest u een handige samenvatting.

Samen programmeren en innoveren

De whitepaper is onderdeel van het project ‘Langer Zelfstandig Verantwoord Wonen’. Dit project kwam tot stand, doordat wij aan zorgprofessionals vroegen wat hun ideeën voor 2017 waren. Een manier van werken die bij ons ‘Samen programmeren en innoveren’ heet.

Meedoen = meer doen. Elk jaar formuleren we onze ambities samen met partners in zorg, onderwijs en het sociale domein. Maar voor 2017 pakten we het anders aan. Inmiddels werken we met ruim 30 organisaties aan diverse projecten op 3 gezamenlijke ambities:

  • Technologie maakt het leven zoveel menselijker
  • Onmisbare rol voor mantelzorgers en vrijwilligers
  • Kennis verbinden en laten stromen.
Auteur(s) Henk Herman Nap, Dirk Lukkien, Lotte Cornelisse, Sanne van der Weegen, Johan van der Leeuw, Ruby van der Sande
Jaar 2017
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '211' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Resultaten onderzoek alternatieven sleutelkluizen

Lees publicatie
publicatie

Met eHealth zorgen dat zorg beter werkt

Lees publicatie
publicatie

Verkenning leefstijlmonitoring in de gehandicaptensector

Lees publicatie
publicatie

Eindrapportage 'Een integraal zorgsysteem, vraagstuk of prachtstuk'

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten