Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Wijkverpleegkundigen succesvol in focus op preventie

Een studie naar de invloed van de organisatorische inbedding van wijkverpleegkundigen op het streven naar maatschappelijke gezondheid in de wijk

Wijkverpleegkundigen succesvol in focus op preventie

Wijkverpleegkundigen die samenwerken met een sociaal wijkteam, maar hier geen onderdeel van zijn lijken het meest succesvol als het gaat om preventief handelen. De onafhankelijke positie van de wijkverpleegkundigen lijkt de sleutel tot dit succes te zijn. Deze resultaten zijn afkomstig uit de masterthesis van Elsbeth Zielman. Welke zij onder leiding van Vilans-adviseur Jennie Mast bij ons voor Universiteit Utrecht met succes heeft afgerond.

Sociaal wijkteam

Voor dit onderzoek zijn 21 interviews afgenomen onder wijkverpleegkundigen. Onder deze groep wijkverpleegkundigen is een vergelijking gemaakt tussen wijkverpleegkundigen:

  • die samenwerken met een sociaal wijkteam
  • die werkzaam zijn in een sociaal wijkteam
  • die nauwelijks te maken hebben met het sociaal wijkteam

Preventieve focus

Om de preventieve focus te toetsen is een concept ontwikkeld, welke uit 6 focusgebieden binnen het preventieve handelen bestaat. Het gaat hierbij om de 3 vormen van preventie; primair, secundair en tertiair op zowel individueel als gemeenschapsniveau.

Uit de gesprekken met de wijkverpleegkundigen wordt duidelijk dat, in tegenstelling tot de theorie aangeeft, de verschillen op individueel niveau vooral verklaard worden door de wijze waarop de cliënten bij de wijkverpleegkundigen terecht komen. Op gemeenschapsniveau worden de verschillen vooral verklaard door de wijze waarop het wijkteam is vormgegeven.

Jaar Augustus 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '142' in onderstaand controle veld.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Mooie voorbeelden van mantelzorgbeleid in gemeenten

Lees publicatie
publicatie

Handige bundel Informele zorg in het hbo

Lees publicatie
publicatie

Stappenplan - Digitale communicatie in de thuiszorg

Lees publicatie
publicatie

Samenwerking cliënt, informele en professionele zorg versterken

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten