Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Hoe wijkverpleegkundigen hun nieuwe rol invullen

Door wijkgericht te werken kunnen wijkverpleegkundigen samen met bewoners een gezonde leefomgeving realiseren

Hoe wijkverpleegkundigen hun nieuwe rol invullen

In dit artikel gepubliceerd in De Eerstelijns verkennen we welke thema’s voor de toekomstige ontwikkeling van de wijkverpleging van belang zijn. Op grond van een inventarisatie onder experts en wijkverpleegkundigen lijken voor de wijkverpleegkundige 3 speerpunten van belang voor verdere ontwikkeling:

1. Preventief werken
2. Wijkgericht werken
3. Versterken van de regie van de cliënt

Wijkverpleegkundige van nu en toekomst

De wijkverpleegkundige is de spil in de wijk als het gaat om het verbinden van zorg, wonen en welzijn. De wijkverpleegkundige van nu en van de toekomst zet niet alleen in op de curatieve zorg, maar richt zich breed op de preventie van ziekte en de bevordering van gezondheid. We zien in de wijkverpleging nu nog veel wijkverpleegkundigen die vooral gericht zijn op het individuele zorgcontact met één cliënt en zijn directe omgeving.

Auteur(s) Jennie Mast
Jaar Augustus 2016
Vorm Pdf-bestand
Download pdf-bestand
Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '95' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
 • Freddy Langeler

  schreef op 17 aug 2016

  Van belang is dat de wijkverpleegkundige (teams) goed kunnen netwerken, goed de weg weten, contact hebben met o.a de sociale wijkteams, welzijnsorganisaties, wijkmogelijkheden, huisartsen/ praktijkondersteuners, kortom met hun partners in het veld, zodat ze kunnen overleggen en samen nagaan wie wat het beste op zich kan nemen. Immers schoenmaker blijf bij je lees. Bovendien scheelt dit tijd en energie hetgeen ten goede komt van de bewoner/klant en daar gaat het om.

 • Karin Schuldink

  schreef op 12 aug 2016

  Dat klopt; het is niet makkelijk om de wijkverpleegkundigen in goede positie te zetten als er niet voldoende collega's verpleegkundigen en verzorgenden beschikbaar zijn om de directe cliëntenzorg te leveren. Vacatures in de wijkteams opvullen is in deze de arbeidsmarkt echt een uitdaging te noemen.

  De thuiszorg is niet populair bij werkzoekenden in de zorg. Gebroken diensten, solistisch weken, de wijk in... dat wil niet iedereen.

  Om de gaten in de roosters op te vullen moeten de wijkverpleegkundigen vaak meer meedoen in de reguliere zorg dan wenselijk.

  Bovendien moet de niet-declarabele tijd die de wijkverpleegkundige werkt, gecompenseerd worden door de productie van collega's.

  Het is een heel proces voor sommige teams om ook te accepteren dat de wijkverpleegkundige niet alleen maar alle pakketten meewerkt. Dat is een cultuuromslag die van invloed is op de teamdynamiek.

Andere gerelateerde publicaties

publicatie

Kennisbouwstenen ondersteunen wijkteams en netwerken

Lees publicatie
publicatie

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in de Wmo

Lees publicatie
publicatie

Draaiboek voor bijeenkomst Samenwerken in de wijk

Lees publicatie
publicatie

Actief werken aan een beter lokaal samenspel in zorg en ondersteuning

Lees publicatie
Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten