Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Verbetertraject - GG-Methodiek voor meer eigen regie burgers

De overheid stuurt op participatie en eigen regie van burgers. Burgers meer regie geven over hun gezondheid en welzijn, kan veel winst opleveren. De burger ervaart zijn eigen kracht, ervaart meer gezondheid en kan beter functioneren en participeren.

Wat gaan we doen?

Vilans begeleidt professionals vanuit het sociale wijkteam bij burgers de eigen regie te geven.

Burgers meer regie geven klinkt eenvoudig, maar is het niet. Zowel voor zorg- en welzijnsprofessionals als voor burgers betekent dit een grote omslag in denken en doen. Vilans begeleidt professionals vanuit het sociale wijkteam bij deze verandering. Wat betekent het voor u als professional als u de regie werkelijk bij de burger gaat leggen? Hoe zorgt u goed voor de burger met ‘de handen op de rug’?

Vilans doet dit samen met BigMove, ontwikkelaar van de GG-methodiek. Deze methodiek stelt zorgorganisaties in staat aandacht voor gedrag en gezondheid (GG) een structurele plaats in het zorgproces en ondersteuningsaanbod te geven. Hierin staat eigen regie voor burgers centraal. Gemeenten kunnen dit traject aanbieden aan zorg- en welzijnsprofessionals of sociale wijkteams.

GG-methodiek 

Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Ontwikkeling van een visie op gedrag en gezondheid, functioneren en participeren.
 • Ontwikkeling van een aanpak op maat voor het sociale wijkteam waarmee aandacht voor GG structureel wordt ingebed in het werkproces. Deelplannen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking zijn hier onderdeel van.
 • Introductie van de GG-app, een e-health-toepassing waarmee professional en burger samenwerken aan het functioneren en participeren van de burger.
 • Begeleiding bij de implementatie van de methodiek. Scholing van de professionals uit het sociale wijkteam in de nieuwe aanpak en het werken met de GG-app is hier onderdeel van. Ook intervisie hoort hierbij. 

  Het werken met de GG-app genereert data over het functioneren en participeren van burgers. Deze data ondersteunen gemeenten bij beslissingen over bijsturen, investeren en innoveren rondom bepaalde wijken of groepen van burgers. Vilans en BigMove bieden ondersteuning bij de data-analyse en advies.

Waarom Vilans en BigMove

Vilans weet als geen ander wat zorg- en welzijnsprofessionals nodig hebben om meer eigen regie bij de burger te leggen. Vilans is overtuigd van de waarde van de GG-methodiek van BigMove en werkt daarom nauw samen met BigMove binnen dit traject. Zo helpen we aandacht voor het participeren en functioneren van burgers structureel in te bedden in het werkproces van sociale wijkteams.


Wat levert het verbetertraject op?

Burgers nemen meer zelf de regie en sociale wijkteams werken efficiënter

Eigen regie voor burgers

Burgers nemen meer zelf de regie over hun gedrag en gezondheid. Daardoor ervaren zijn dat zij beter functioneren en participeren. Sociale wijkteams kunnen zo kostenefficiënter werken en ervaren dat zij daadwerkelijk van betekenis zijn voor burgers. Ook levert het traject data op over het functioneren en participeren van burgers.

Wilt u burgers de regie in eigen handen geven?

We maken voor u graag een voorstel op maat.

 • Met wie

  Wethouders of directeuren sociaal domein van gemeenten.

 • Interessant voor

  Zorg- en welzijnsprofessionals van een sociaal wijkteam.

 • Doorlooptijd

  2 jaar voor het gehele traject.

 • Investering

  Vanaf € 30.000,- per sociaal wijkteam, afhankelijk van de invulling van het traject. Deeltrajecten zijn mogelijk.

foto Rian van de Schoot

Rian van de Schoot

Expert Wijkgericht werken

U mag mij altijd benaderen voor vragen

Makkelijk en snel antwoord op uw vraag

Stel uw vraag online

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten