Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Training - Zelfredzaamheid in de wijk

Door extramuralisatie en bezuinigingen zijn cliënten meer op zichzelf en hun netwerk aangewezen. De rol van de wijkverpleegkundigen verandert hierdoor. In een leerwerkplaats helpt Vilans hen de nieuwe werkwijze en rol in de vingers te krijgen zodat zij het netwerk van de cliënt versterken.

Wat we gaan doen

De werkzaamheden van de wijkverpleegkundigen verschuiven van ‘zorgen’ voor de cliënt naar het versterken van zijn zelfredzaamheid. Daarbij hebben zij een verbindende positie tussen de cliënt en zijn netwerk.

Tijdens de leerwerkplaats leren verpleegkundigen de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt aan te spreken, zonder hem daarbij aan zijn lot over te laten. Ook leren de deelnemers goed samen te werken met de cliënt, de mantelzorger en vrijwilligers.

De leerwerkplaats bestaat uit 4 bijeenkomsten:

 1. Kennismaking en visie: deelnemers vertellen over hun situatie, leerdoelen en ervaringen en formuleren een visie op zelfredzaamheid binnen de organisatie en het team.
 2. Methoden om cliënten en hun omgeving te motiveren en ondersteunen.
 3. Zelfredzaamheid inpassen in het zorgproces.
 4. Samenwerken en motiveren van het team en in de wijk.

De precieze inhoud van de bijeenkomsten stemmen we af op de wensen en leerdoelen van de deelnemers. Na de leerwerkplaats organiseren we intervisiebijeenkomsten. Deelnemers vertellen over de vertaling en integratie van werken aan zelfredzaamheid in de eigen werkpraktijk en leren van elkaar.

Waarom Vilans

Vilans vertaalt veranderingen in de ouderenzorg naar een effectieve werkwijze en attitude van wijkverpleegkundigen. Bij ruim 50 zorgorganisaties werkten we met succes aan een goed lopend samenspel tussen zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers. Optimaliseren van Wijkgericht werken is één van onze speerpunten.


Wat de leerwerkplaats oplevert

De wijkverpleegkundigen hebben zicht op de veranderingen in hun werk en kunnen daar op inspelen.

Vilans Zorgmedewerker 3.0

Deelnemers hebben de nieuwe ervaringen en kennis geïntegreerd in hun werkpraktijk en weten hoe ze kunnen ontzorgen. Het versterken van zelfredzaamheid helpt de cliënt een leven te leiden waarbij niet ziekte, maar kwaliteit van leven en welzijn centraal staan.

Wilt u de wijkverpleegkundigen versterken?

We maken graag een voorstel op maat voor u.

 • Met wie

  We werken met groepen wijkverpleegkundigen vanuit diverse organisaties om elkaars kennis en ervaring optimaal te benutten.

 • Interessant voor

  Thuiszorg, VVT

 • Doorlooptijd

  4 dagdelen leerwerkplaats 4 intervisiebijeenkomsten van 3 uur

 • Investering

  Deelname aan het leerwerkplaatstraject kost € 675 per persoon bij minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

foto Jeroen Schumacher

Jeroen Schumacher

Expert Zorgmedewerker in verandering

U mag mij altijd benaderen voor vragen

Makkelijk en snel antwoord op uw vraag

Stel uw vraag online

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten