" /> " />
Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

4 hulpmiddelen voor verbinden palliatieve zorg en dementie

Bundeling van krachten en expertise verhoogt de kwaliteit van zorg, maar hoe doet u dit in de praktijk?

Genezing van dementie is niet mogelijk. Mensen met dementie sterven dus door of in ieder geval met deze ziekte. Samenwerking tussen dementiezorg en palliatieve zorg is dus noodzakelijk. Bundeling van krachten en expertise verhoogt de kwaliteit van zorg, maar hoe doet u dit in de praktijk? Hoe verbetert u de samenwerking tussen dementieconsulenten en casemanagers palliatieve zorg? Of hoe maakt u een hospice geschikt voor mensen met dementie?

De volgende hulpmiddelen geven antwoord op deze vragen en helpen dit toepasbaar maken in de praktijk. De regio’s Waardenland, Noord-Limburg, Rotterdam en Utrecht gingen aan de slag met het verbinden van de netwerken palliatieve zorg en dementie en ontwikkelden onderstaande tools.

1. Notitie palliatieve zorg

De notitie ‘Palliatieve zorg bij mensen met dementie. Samenwerking tussen dementieconsulenten en casemanagers palliatieve zorg’ beschrijft de factoren die een rol spelen in de samenwerking en de samenwerkingswerkwijze, en de doelstellingen van de samenwerking die zijn afgesproken tussen beide disciplines.

Download notitie

2. Modelrichtlijn hospice voor mensen met dementie

De richtlijn beschrijft wat nodig is om een persoon met dementie en een levensverwachting van minder dan 3 maanden, op een verantwoorde manier op te nemen in een hospice.

Download modelrichtlijn

4 hulpmiddelen voor verbinden palliatieve zorg en dementie

3. Verdiepingsmodule ‘Palliatieve zorg bij mensen met dementie’

Deze is ontwikkeld voor verzorgenden en verpleegkundigen die de bassischoling palliatieve zorg hebben gevolgd. In de basisscholing ligt het accent op de lichamelijke, psychosociale en spirituele aspecten van de palliatieve zorg. In deze module wordt aandacht besteed aan palliatieve zorg bij mensen met dementie.

Download verdiepingsmodule

4. Werkwijze

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase. In deze werkwijze wordt aan de hand van een stappenplan, de inzet van vrijwilligers voor bewoners in de terminale fase in het verzorgings- of verpleeghuis beschreven.

Download werkwijze

Handreiking

In de handreiking ‘Zo verbindt u palliatieve zorg en dementie' staan acties beschreven om aan de slag te gaan met verbinding van een palliatieve keten en dementieketen, om de palliatieve zorg voor mensen met dementie te verbeteren.

Meer informatie over palliatieve zorg en dementie

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '216' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
  • Redactie Vilans

    schreef op 30 jun 2015

    Beste Natascha, bedankt voor je input. We hebben de foto aangepast.

  • Natascha Verveld.

    schreef op 29 jun 2015

    Beste Vilans, mijn naam is Natascha Verveld en ik ben Clinical Consultant, expert op infuus gebied. Ik ben zeer bekend met jullie protocollen. De foto die jullie bij dit artikel plaatsen doet mijn wenkbrauwen stijgen. Een end cap in een bijspuit punt van een venflon?! Dit strookt niet met jullie eigen protocollen lijkt mij.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten