Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

4 actuele projecten rondom vrijheidsbeperking

Wij voeren verschillende projecten uit op het gebied van vrijheidsbeperking of liever gezegd vrijheidsvergroting.

Wij voeren verschillende projecten uit op het gebied van vrijheidsbeperking of liever gezegd vrijheidsvergroting. Hieronder een korte beschrijving van de projecten waar we op dit moment, in opdracht van het ministerie van VWS en vanuit onze functie als kenniscentrum, aan werken.

1. In voor beter, leven in vrijheid

In dit traject wordt gewerkt aan een verandering in cultuur en gedrag van medewerkers binnen organisaties met als doel optimale vrijheid te bieden aan mensen die zorg en ondersteuning krijgen bij een ouderen- of gehandicaptenorganisatie. In mei 2015 wordt het traject afgesloten met een openbare slotconferentie.

2. Bedenk of het mag! Een pil voor gedrag?

Dit is een project om psychofarmacagebruik in de VVT en VG terug te dringen. Het doel is professionals in de zorg bewust te maken van het oneigenlijk gebruik van gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking, en het voorschrijven en gebruik verminderen. Wij en andere deelnemende organisaties willen dit doen door zorgverleners bewuster te maken van de gevolgen en de alternatieven.

Het initiatief wordt ondersteund door ActiZ, Alzheimer Nederland, CCE, Ieder(in), LOC, LSR, NVAVG, NVO, NIP, V&VN, Verenso en VGN.

3. Zorg en dwang thuis

Met de komst van de Wet zorg en dwang gaat er voor de thuiszorg veel veranderen. De oude Wet Bopz was immers niet op de thuiszorg van toepassing. Dit project start met een verkenning van hoe de thuiszorg op dit moment omgaat met onvrijwillige zorg en vrijheidsbeperking. Vervolgens gaan wij een of meerdere kennisproducten ontwikkelen om professionals in de thuiszorg toe te rusten op de nieuwe Wet zorg en dwang.

4. Vast of last

Wij verkennen in opdracht van VWS de mogelijkheden voor een maatschappelijke debat over vrijheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. De dilemma’s die bij vrijheidsbeperking een rol spelen worden in kaart gebracht. Doel van deze raadpleging is het verzamelen van ideeën met betrekking tot de inhoud van de boodschap van het maatschappelijk debat, doelgroep en vorm.

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '363' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten