Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

4 redenen om meer aandacht te besteden aan mantelzorgers

Mantelzorgers voelen zich nog geregeld niet gezien of gehoord.

Een cliënt is vrijwel nooit alleen. Er is een partner, er zijn ouders of kinderen, familie en vrienden. Dit zijn allen mantelzorgers en voor uw cliënt zijn ze heel belangrijk. Of uw cliënt nu thuis woont of in een instelling of een paar dagen in het ziekenhuis ligt, een goede samenwerking met mantelzorgers is essentieel. Toch voelen mantelzorgers zich vaak niet gezien of gehoord. Ze missen ondersteuning, voelen zich overbelast of hebben behoefte aan advies. Daarom geven wij u 4 redenen om meer aandacht te besteden aan mantelzorgers en mantelzorg in het algemeen.

1. Wanneer mantelzorgers waardering krijgen, houden zij de zorg beter vol

Mantelzorgers vinden het fijn om erkend en gezien te worden. Dit heeft positieve gevolgen op hun motivatie en dit heeft weer zijn weerslag op het werk dat zij doen. Indirect neemt dit weer zorgen weg bij de zorgmedewerker.

2. Een goede samenwerking met mantelzorgers levert voordelen op voor de zorgmedewerker

Het succesvol onderhouden van een samenwerking tussen mantelzorger en zorgmedewerker levert voordelen op voor beide. Maar vooral de zorgmedewerker heeft hier baat bij, omdat de mantelzorger hierdoor veel werk uit handen neemt. De zorgmedewerker kan zich vervolgens meer op werkzaamheden focussen die de mantelzorger niet mag of kan doen.

3. Kennis van de mantelzorger over een cliënt helpt de zorg passender te maken

Een mantelzorger weet vaak als geen ander wat de behoeften zijn van een cliënt. In nauw overleg met de zorgmedewerker kan dit tot beter passende zorg leiden. Dit levert uiteraard voordelen op voor de cliënt.

4. Kennis van de zorgmedewerker over een ziektebeeld helpt de mantelzorger betere zorg te verlenen

Dit punt heeft net als de meeste punten met goede samenwerking te maken. Wanneer de communicatie tussen de zorgmedewerker en mantelzorger goed is, leidt dit tot een betere behandeling van het ziektebeeld. De mantelzorger kan zijn zorg hierop aanpassen.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '883' in onderstaand controle veld.

3 reacties geplaatst
 • L.H. van Rietschoten

  schreef op 11 mrt 2015

  Vraag: de mantelzorger wordt steeds belangrijker, horen wij. Wat komt er dan in de plaats van het mantelzorgcompliment wat er eerst was ?

  Antwoord: een bemoedigend schouderklopje van de gemeente!

 • p van driel

  schreef op 11 mrt 2015

  Mijn kinderen beloven plechtig dat ze gaan emigreren als hun ouders oud zijn, en wij geven ze groot gelijk. Ze zien met eigen ogen wat er verwacht wordt van familie. Men gaat er te veel van uit dat alles maar gedaan wordt door de mantelzorger.

 • maurice van gelder

  schreef op 11 mrt 2015

  de mantelzorger wordt steeds belangrijker, horen wij. Wat komt er dan in de plaats van het mantelzorgcompliment wat er eerst was ?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten