Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 manieren om inclusie te bevorderen

Mensen met beperkingen maken ook onderdeel uit van de maatschappij.

Een inclusieve samenleving is een samenleving waaraan iedereen kan meedoen. Het gaat over meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. Mensen met beperkingen zijn burger als ieder ander en wonen niet alleen in instellingen maar maken deel uit van de maatschappij. Zij vervullen meer sociale rollen dan alleen die van cliënt in de zorg. Waarmee moet u rekening houden en hoe kunt u bevorderen dat mensen met een beperking middels inclusie een goed leven hebben?

Wij geven 5 manieren om te werken aan de verschuiving van support naar eigen regie. De professional nieuwe stijl werkt aan participatie en inclusie, met oog voor de persoon met een (verstandelijke) beperking.

1. Ga aan de slag met sociale netwerken

Relaties en contacten zijn vaak beperkt bij mensen met beperkingen. Het hebben van een sterk sociaal netwerk is belangrijk, want het verbetert de kwaliteit van leven. Deze gratis wegwijzer helpt u op weg en maakt u wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden.

2. Gebruik de 9 tips voor netwerkgericht werken

Een sterk sociaal netwerk draagt bij aan de eigen regie. Netwerkgericht werken kan op vele manieren. Deze 9 tips helpen u op weg.

3. Zorg dat u kennis heeft over sociale inclusie

Als zorgprofessional heeft u een belangrijke taak om cliënten te ondersteunen bij hun leven in de maatschappij. De Kennisbundel Sociale Inclusie maakt duidelijk wat er nodig is voor het versterken van sociale participatie. Met tips, praktijkcasussen en concrete opdrachten.

4. Ondersteun in het vinden van werk 

Help jongeren met een (lichte verstandelijke of verstandelijke) beperking, met NAH of autisme in hun zoektocht naar werk. Deze serie boeken kan u hierbij helpen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken voeren, verkrijgen van subsidies en vergoedingen voor werkplekaanpassingen en het geven van persoonlijke ondersteuning.

5. Weet wat er van u gevraagd wordt

Door de transities is er een verschuiving van zorgen naar support, de eigen regie van de persoon blijft behouden. Als professional bent u een belangrijke schakel in de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. Wat wordt er van u als professional nieuwe stijl gevraagd? Download deze handige factsheet.

Meer weten over inclusie?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '831' in onderstaand controle veld.

2 reacties geplaatst
  • lidy van lankeren

    schreef op 08 apr 2015

    WOW!!!! Dit is wat ik zoek voor Stichting Platform Gehandicapten Bergambacht.... dank je wel

  • Susan van Duijkeren-Gerritsen

    schreef op 01 apr 2015

    Geen inhoudelijke reactie maar een practische: de paarse letters lezen niet duidelijk als je een tablet gebruikt. Is het mogelijk om de lezer zwarte letters aan te bieden? Hartelijk dank

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten