Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

6 theatervormen die bijdragen aan gedragsverandering in de zorg

Theater draagt op een inspirerende manier bij aan gedragsverandering, bekijk welke theatervormen u kunt inzetten

De veranderingen in de langdurende zorg vragen om een andere manier van werken en denken van de zorgmedewerker. Theater draagt op een inspirerende manier bij aan deze gedragsverandering. Er zijn verschillende vormen waarin theater een rol speelt bij de bewustwording van bepaald gedrag.

theater gedragsverandering in de zorg

1. Voorstelling met nagesprek

Toeschouwers bekijken een voorstelling die over een bepaald thema in de zorg gaat. Dit kan een bestaande, maar ook een op maat gemaakte voorstelling zijn. De voorstelling kan gespeeld worden door acteurs, maar ook door ervaringsdeskundigen. Denk daarbij aan cliënten, mantelzorgers en ouderen. Het belangrijkste onderdeel om gedragsverandering te realiseren is het nagesprek met de acteurs over de voorstelling. Een goede manier om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken en te agenderen.

2. Terugspeeltheater

Het publiek draagt ervaringen en verhalen aan, aan een spelleider. Acteurs improviseren aan de hand van de verhalen en/of ervaringen. Op deze manier komen verhalen, die vaak in organisaties onder de oppervlakte blijven, tot leven en vindt er gedragsverandering plaats. Deelnemers wordt een spiegel voorgehouden. Deze vorm heeft het meeste effect in een veilige sfeer en in een groep mensen die elkaar kennen.

3. Regietheater

Acteurs spelen scenes na, die zijn gebaseerd op situaties in de dagelijkse praktijk die niet helemaal lopen zoals zouden moeten lopen. Hierdoor worden op een humorvolle manier zaken aan de orde gesteld. Deelnemers geven de acteurs input die direct in de voorstelling verwerkt wordt. Doordat er discussies ontstaan onder de deelnemers geeft dat direct een beeld van het gewenste gedrag en treedt er gedragsverandering op.

 

4. Participatief theater

Bij deze vorm van theater wordt inzicht gegeven in de huidige situatie en hoe die situatie veranderd wordt. Dit kan op verschillende manieren, maar één manier is om samen beelden te maken van de huidige situatie. Door deze opstelling wordt de deelnemer bewust van wat deze situatie met hem doet. Door langzaam te bewegen in de richting van een gewenste situatie voelt de deelnemer direct het verschil.

5. Forumtheater

Bij deze vorm van theater is het publiek de baas. Deelnemers nemen actief deel door in te springen in een scene en zelf aan de slag te gaan. Hierdoor ontstaat een gesprek over hoe het anders kan en dit is het begin van gedragsverandering.

6. Simulatie

Deelnemers spelen de rol van cliënt, mantelzorgers of verzorgende en kunnen zo aan de slag met situaties rondom de samenwerking. Op deze manier worden knelpunten snel duidelijk en verplaatsen zorgmedewerkers zich in een andere situatie die gedragsverandering mogelijk maakt.

Meer informatie over gedragsverandering in de zorg en theater

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '971' in onderstaand controle veld.

9 reacties geplaatst
 • Yvonne Mol

  schreef op 24 apr 2017

  Wij maken zo al theater .. kijk maar eens op www.tom-theateropmaat.nl

  Heerlijk om te doen en de nagesprekken áltijd bijzonder

 • Marco Vreede

  schreef op 22 sep 2015

  www.coupcura.nl pleegt een originele theatrale coup tijdens je bijeenkomst of veranderingstraject.

  GGZ, psychiatrie, hersenwetenschap, jeugdzorg, ziekenhuiszorg, verpleegkunde, intra en extramuraal

  Check www.coupcura.nl voor meer info

 • evelien harberink

  schreef op 28 apr 2015

  Wij van www.theaterzaken.com hebben ruime ervaring in het spelen voor de zorg. Onlangs stonden we bestuurders van De Baalderborggroep bij presenteren van plannen rondom zelfstandige teams. In gesprek met de medewerkers, ruimte voor nteractie en relativering en herkenning door middel van theater.

 • welmoed de graaf

  schreef op 26 apr 2015

  Wat een leuk artikel. Theater A la Carte heeft ruim twintig jaar ervaring in het maken van theater voor de zorgsector (zorgbreed) en ik kan alleen maar beamen dat theater heel goed werkt om mensen een spiegel voor te houden en inzicht te geven in het effect van hun eigen gedrag op de kwaliteit van zorg. Theater maakt dit niet alleen inzichtelijk, maar ook invoelbaar.

  Welmoed de Graaf - eigenaar Theater A la Carte

 • Hermine van den Dool

  schreef op 23 apr 2015

  Binnen onze organisatie hebben we recent een theater en spel training georganiseerd via Ervarea uit Amersfoort. Een aanrader.

  Hermine van den Dool, opleidingsadviseur Joris Zorg

 • Floor

  schreef op 22 apr 2015

  Dramatherapeuten kunnen een grote ontwikkeling teweegbrengen bij cliënten! Een mooi vak waar ik op dit moment vol passie voor studeer.

 • Natasja van Moorst

  schreef op 22 apr 2015

  Jullie missen een heel goed theater-adviesbureau in het rijtje:

  http://www.corriebroks.nl/ Neem eens een kijken op de site.

  Wij (Pontier&vanMoorst) werken al 10 jaar hen samen in de vorm van theater in de zorg!.... succes gegarandeerd. Allerlei vormen hebben we inmiddels gecombineerd, het raakt mensen, het heeft impact en het is een veilige manier om te leren.

 • Lieke du Bois

  schreef op 22 apr 2015

  In dit kader ook belangrijk om de ervaringstrainingen van De Keerzijde te benoemen. In deze trainingen worden medewerkers/ managers zorg een dag zelf verzorgd en begeleid. Zij ervaren de zorg van de andere kant. Cruciaal: "wat gebeurt er met mij wanneer ik afhankelijk word van het 'systeem' zorg? Een confronterende en hilarische eyeopener met veel impact en gedragsverandering gegarandeerd. Voor diegenen die meer willen weten hierover zie www.dekeerzijde.com

 • Fenna

  schreef op 17 apr 2015

  Lijkt me een geweldig plan! Aan de hand van echte situaties komt het beter binnen! Wij gaan er over brainstormen !

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten