Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

5 praktische tips om buikgriep norovirus te voorkomen

Ongeveer een half miljoen mensen wordt ermee besmet en krijgt vaak klachten

Het norovirus of buikgriep veroorzaakt elk jaar weer grote problemen. Ongeveer een half miljoen mensen wordt ermee besmet en krijgt vaak klachten. In zorginstellingen zoals verpleeghuizen, is de kans op een uitbraak groter. Met name als het koud is in de winter. Hoe voorkomt u dit?

Conny Moons, expert hygiëne van Zorg voor Beter en werkzaam als adviseur bij V&VN, licht 5 belangrijke punten uit de LCI-richtlijn Norovirus voor u uit.

Wat is het norovirus?

Het norovirus; hoe zat het ook al weer? Noro kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en groente en fruit en is zeer besmettelijk. Klachten treden meestal vrij snel na besmetting op en variëren van misselijkheid tot heftig braken en diarree. Vaak gaan de symptomen vanzelf over na een aantal dagen. U kunt ook besmet zijn (en besmettelijk zijn voor anderen) zonder dat u zelf klachten hebt.

Met name in zorginstellingen, zoals een verpleeghuis en ziekenhuis, is het norovirus een ongewenste gast. Omdat in zorginstellingen relatief veel mensen op elkaar zitten en vaak een verzwakt of aangetast immuunsysteem hebben, is de kans op uitbraak hier groter.

5 praktische tips om buikgriep norovirus te voorkomen

1. Start snel met maatregelen

Begin direct met infectiepreventiemaatregelen wanneer meerdere mensen tegelijkertijd in een groep symptomen hebben van diarree en/of braken. De infectiepreventiemaatregelen zijn het meest effectief als er snel wordt gestart. Wacht niet totdat de diagnose norovirus met laboratoriumonderzoek is vastgesteld, er gaat dan kostbare tijd verloren. Houd wel in de gaten of het klachtenpatroon bij norovirus blijft passen. Er kan een andere infectie doorheen spelen. Het lijkt een open deur, maar toch belangrijk.

2. Registreer nieuwe ziektegevallen

Registreer per dag per afdeling de personen (cliënten en medewerkers) met (nieuwe) klachten van braken en/of diarree. Precieze registratie van (nieuwe) ziektegevallen geeft overzicht en controle op de effectiviteit van de bestrijding. Door per afdeling daglijsten bij te houden van de personen met (nieuwe) klachten, is het moment te bepalen wanneer de maatregelen weer kunnen stoppen.

3. Handhygiëne

Continueer de voor de instelling gebruikelijke methode van handhygiëne: handalcohol of wassen met water en zeep. De methode van handhygiëne wordt vrijgelaten. Men adviseert om door te gaan met de gebruikelijke manier van handhygiëne, blijf wassen als dat in uw huis de standaard is en blijf desinfecteren als dat in uw huis de standaard is.

Eerder was het advies om bij noro handen te wassen en niet te desinfecteren. Nu blijkt dat desinfectans de hoeveelheid norovirus wel verlaagt. Bijkomend voordeel is dat desinfectans ook beter de hoeveelheid andere micro-organismen verlaagt. Er is geen meerwaarde voor een handdesinfectans met (noro)virusclaim omdat ieder micro-organisme per desinfectans een eigen combinatie heeft van concentratie en inwerktijd (maximaal 1 minuut) voor optimale afdoding.

4. Reinigen en desinfecteren

Heel concreet en uitgebreid staat in de richtlijn beschreven: wat, wanneer, hoe vaak en waarmee gereinigd en gedesinfecteerd moet worden. Dus met welk doekje, welk schoonmaakmiddel of welk desinfectiemiddel en hoe vaak per dag. Ook bijvoorbeeld deurkrukken en kranen niet vergeten. Beddengoed niet wapperen en geen lucht uit de waszakken duwen. Ga ook zorgvuldig om met het wasgoed van de cliënt.

5. Wanneer mag personeel weer werken?

Medewerkers/vrijwilligers mogen na het stoppen van de klachten (24 uur vrij van braken/diarree) weer werken, bij voorkeur op een uitbraakafdeling.

Meer informatie over hygiëne

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '21' in onderstaand controle veld.

8 reacties geplaatst
 • Elena Jager

  schreef op 30 nov 2016

  Beste Jenny,

  Het advies blijft om door te gaan met de voor de instelling gebruikelijke methode van handhygiëne (handalcohol of wassen met water en zeep). De methode van handhygiëne wordt vrijgelaten.

  Blijf wassen als dat in uw huis de standaard is en blijf desinfecteren als dat in uw huis de standaard is.

  Als de gebruikelijke methode van handreiking wordt veranderd blijkt dat er vaak minder handhygiëne wordt toegepast. Vandaar het advies door te gaan op de gebruikelijke manier.

  Vriendelijke groet, Elena Jager

 • Elena Jager

  schreef op 30 nov 2016

  Beste Rob,

  Voor handdesinfectie wordt handalcohol geadviseerd. Dit is een generieke term. Hiervoor komt ethanol in de concentratie van 70% in aanmerking of een isopropylalcohol. Er zijn ook andere handdesinfectantia op de markt die alleen kunnen worden gebruikt indien deze middelen voldoen aan de Europese normering EN 1500.

  Vriendelijke groet, Elena Jager

 • Jenny van der Steen

  schreef op 30 nov 2016

  "Er is geen meerwaarde voor een handdesinfectans met (noro)virusclaim omdat ieder micro-organisme per desinfectans een eigen combinatie heeft van concentratie en inwerktijd (maximaal 1 minuut) voor optimale afdoding"

  Klinkt onlogisch, met juist reden om wel een specifiek desinfectans te kiezen als je weet wat de verwekker is, dus wat is het advies nu hier?:

 • Rob

  schreef op 29 nov 2016

  Volgens de GGD is juist een desinfectans, stirilium, beter dan handalcohol.

 • wkloosterhuis

  schreef op 19 nov 2015

  goed tips......maar toch.....niemand ontkomt er aan. Ik raad wel aan dit in jouw achterhoofd te houden. Vooral als je lichamelijk contact hebt met een bewoner/patient....wijs mensen erop dat zij hand voor hun mond/neus houden bij hoesten, niezen....... De handen: geeft geen handen en leg uit waarom. Braaksel/ontlasting is ook erg besmettelijk...raak het niet met jouw handen aan als je het moet opruimen, neem keukenpapier. Vuilnisbak: let op de klep, nooit met handen opendoen. Virussen hebben de nijging zich aan oppervlakten hechten. Natuurlijk kan je niet iedere sec. andere handschoenen aantrekken. Zou ook te duur worden. De handen met handschoenen aan wassen wordt ook niet aangeraden. Deurknoppen: zijn niet te vermijden. Slijmvliezen ogen: niet in jouw ogen wrijven, eventueel een bril dragen. Transport van de virus door de lucht: niet te vermijden.

  iedere virus die je doormaakt...... maakt je sterker....maar als je nog verzwakt bent, ligt die andere virus alweer op de loer....daar zijn ze voor gemaakt die virussen. Om van de mensen te overwinnen. Een nieuwe virus herkent het lichaam niet....dus hij komt toch binnen of ontwikkelt zichzelf bij jou.

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee......

 • Jack Aarts

  schreef op 19 nov 2015

  Hierbij wil ik aandacht vragen voor een optimale hygiëne en reiniging van de zorgbedden. Ik ben Nationaal Beddencoach bij wissner-bosserhoff en tijdens de Beddencoach trainingen voor zorg personeel, merk ik maar al te vaak op dat het slecht gesteld is met de hygiëne van de zorgbedden! Zorgpersoneel is vanwege grote tijdsdruk niet in staat om ruimte vrij te maken voor het in verantwoord hygiënische staat houden van zorgbedden. Tijdens trainingen kom ik té vaak vervuilde zorgbedden, welke voorzien zijn van bloedsporen, urine en ontlasting resten, tegen. Binnen zorginstelling ontstaat zo een ideaal klimaat om besmetting met het Noro virus te verspreiden. Ik denk dat hier nog veel winst te behalen valt!

 • Elena Jager

  schreef op 17 nov 2015

  Beste Esamma,

  Dank je wel voor je vraag. Dat klopte inderdaad. Tot heden was de visie dat bij virale infecties het gebruik van handalcohol geen effect zou hebben. In de nieuwe concept richtlijn (vermoeden van) norovirus uitbraak in verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen wordt de methode van handhygiëne vrijgelaten omdat, naast handen wassen, ook handdesinfectans de hoeveelheid norovirus verlaagt. Maar goed handen wassen kan ook nog steeds!

 • esamma

  schreef op 17 nov 2015

  Er wordt ons altijd verteld dat handalcohol niks helpt bij Noro virus. Goed handen wassen en afdeling schoonmaken /ontsmetten met chloor. En natuurlijk beschermende kleding dragen.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten