Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

Op 4 niveaus cliënten betrekken bij vrijheidsbeperking

Het betrekken van cliënten bij veranderingen is nog lang niet overal vanzelfsprekend

Wat vrijheid betekent voor een cliënt weet u pas als u het vraagt. Dat lijkt heel simpel. Toch hebben we bij het project ‘In voor beter, leven in vrijheid' gemerkt dat het betrekken van cliënten bij veranderingen nog lang niet overal vanzelfsprekend is. Veel organisaties worstelen ermee en zoeken naar manieren om die betrokkenheid – of cliëntenparticipatie – op een goede manier vorm te geven. Wij onderscheiden 4 niveaus bij het betrekken van cliënten.

1. Cliënt individueel (met een medewerker)

Op dit eerste niveau gaat het over de directe relatie tussen de individuele cliënt ofwel bewoner en de hulpverlener. Het gaat hier in de basis om het open gesprek vanuit vertrouwen en respect voor elkaar en elkaars positie. Meestal denken we hierbij puur en alleen aan gesprekken, maar er zijn ook andere manieren van individueel contact mogelijk. Zoals goed observeren en luisteren.

2. Cliënten collectief (op afdeling, locatie of huiskamer)

Alle methodieken die u inzet om op het niveau van individuele cliënten en medewerkers een gesprek te voeren kunt u ook voor een groep cliënten gebruiken. Daarnaast zijn er ook veel methodieken die specifiek voor groepen bedoeld zijn.

Op 4 niveaus cliënten betrekken bij vrijheidsbeperking

3. Cliëntenraad naar achterban (lokale raden en individuele cliënten)

Als het gaat om vergroten van vrijheid is het belangrijk dat cliënten en naasten ook op organisatieniveau gehoord worden. Het is hierbij nodig dat de cliëntenraad goed contact heeft met de achterban en weet wat hun wensen zijn.

4. Cliëntenraad naar raad van bestuur en management

Het is ook belangrijk dat er op een goede manier met de bestuurder of het management contact is over de wensen of behoeften van de cliëntenraad.

In het boek ‘In voor beter, leven in vrijheid' vindt u per niveau een overzicht van hulpmiddelen en methodieken die helpen bij het betrekken van cliënten bij het maken van keuzes.

Meer informatie over vrijheidsbeperking

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '232' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • Marjo Markx

    schreef op 16 sep 2015

    Vrijheidsbeperking en naasten? Wat doet het als je op bezoek komt? Naasten kunnen meedenken over de minst ingrijpende maatregel? Ypsilon luistert en denkt met familie en andere naasten mee. GGZ, BOPZ, kennis en ervaring http://www.ypsilon.org.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten