Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

De 5 speerpunten van staatssecretaris van Rijn

De actiepunten moeten zorgen voor verbeteringen op korte termijn.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft een breed plan gelanceerd om de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen te verbeteren. De actiepunten die in het plan worden genoemd moeten zorgen voor verbeteringen op korte termijn, maar moeten vooral de verpleeghuiszorg toekomstbestendig maken. Hieronder leest u de 5 speerpunten waarmee zorgmedewerkers te maken krijgen.

1. Meer openheid en transparantie

De staatssecretaris benadrukt dat verpleeghuizen meer open moeten zijn over wat er binnen de muren gebeurt en dat er een andere attitude wordt vereist van alle betrokkenen, bestuurders, inspectie en overheid.

2. Betere samenwerking tussen cliënt, mantelzorger en zorgverlener

Het verbeteren van de relatie tussen deze 3 is van essentieel belang om stappen in de goede richting te zetten. De cliënt of vertegenwoordiger is straks zelf eigenaar over het zorgleefplan. Zorgmedewerkers en mantelzorgers ondersteunen de cliënt bij het maken van keuzes.

3. Geven van meer ruimte voor en kwaliteit van professionals

Het gaat niet om de vraag hoe we alle aspecten van kwaliteit kunnen meten, maar over de vraag of de zorgaanbieder heeft nagedacht over de onderdelen die bij kwaliteit komen kijken. Goed presterende zorgaanbieders dienen als voorbeeld bij dit speerpunt.

4. Op orde krijgen van de basis door veilige zorg te borgen

Het leren van fouten en incidenten is een belangrijk onderdeel hierbij. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit, maar ook de beroepstrots.

5. Kwaliteit staat of valt met bestuurlijk leiderschap

Bestuurders van verpleeghuizen die niet volgens de kwaliteitsnormen presteren, worden scherper gecontroleerd. 200 verpleeghuislocaties krijgen de kans zich als ‘best practice’ naar voren te schuiven en als voorbeeld te dienen voor andere verpleeghuizen.

Meer weten?

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '414' in onderstaand controle veld.

4 reacties geplaatst
 • Cecil Scholten

  schreef op 17 mrt 2015

  @MarliesvanderHeijden en @J.vanBeek terecht dat jullie inzoomen op mantelzorgers en vrijwilligers. Ook daar zijn we vanuit Vilans volop mee bezig, zoals in de programma's In voor Mantelzorg en Zorg Beter met Vrijwilligers. Vanuit deze programma's leggen we een verbinding tussen mantelzorgers, sociaal netwerk, vrijwilligers, beroepskrachten en management. Iets dat in verpleeghuizen ook nog meer uit de verf mag komen.

 • Marlies van der Heijden

  schreef op 13 mrt 2015

  Ik ben het erg eens met Jaap van Beek. Daarnaast blijf ik me verbazen hoe de kennis- en ondersteuningsinstituten als Vilans zich in hun trainings- en ondersteuningsaanbod alleen blijven richten op de professionele zorgmedewerkers en soms ook op de vrijwilligers. Wie voedt en ondersteunt de mantelzorgers om mede vorm te geven aan de betere samenwerking t. b.v. de zorg die aan hun partner, ouder e.d. gegeven wordt?

  Ik hoor over de mogelijkheid van onafhankelijk clientondersteuning.(ook) voor (kandidaat) bewoners van verpleeghuizen, c.q. voor hun vertegenwoordigers. Deze mogelijkheid, dit recht is in de Wlz geregeld. Hoe maken mantelzorgers daar optimaal gebruik van. Wie informeert hen?

 • J. van Beek

  schreef op 10 mrt 2015

  Spreekt mij zeer aan omdat momenteel in verpleeghuis waar mijn echtgenote is regel wordt gehanteerd:beslissen wijziging zorg zonder vooraf enige vorm van inspraak, meedenken. In beleidsplan staat nota bene wij komen naar u toe en luisteren naar u.Nu wijzigingen wat ik noem gedicteerd worden is de vraag: kan ik nog wat doen als partner / mantelzorger. Ik zou zeggen opnieuw beginnen, maar dan samen leiding en vrijwilligerskorps, die zoals Van Rijn het zo mooi verwoordde in de watten moeten worden gelegd. Heb een brief op poten geschreven en graag feed back als ik moet opdraven bij leiding. Kan ik daar naar verwijzen.

  Als partner wil ik meehelpen, maar dan moet ik ook wat in de melk te brokkelen hebben.

  Succes met nieuwe zorg en mij credo is: samen een voor goede zorg!

  Jaap van Beek echtgenoot van Alzheimerpatiënt.

 • Hero Pool

  schreef op 20 feb 2015

  En al die speerpunten realiseren met minder geld.

  Sprookjes van de politiek !!!

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten