Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

De 7 voordelen van het Omaha System

Het Omaha System leeft in Nederland. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het gebruik van deze classificatie?

Het Omaha System is een classificatie die zorgprofessionals helpt bij het identificeren en vastleggen van aandachtsgebieden, acties en uitkomsten van en voor cliënten. Wat zijn de voordelen van het gebruik van het Omaha System?

1. Het is gemakkelijk te gebruiken en volgt simpel en logisch de denkwijze van zorgprofessionals

Het Omaha System is in de Verenigde Staten door en voor zorgprofessionals ontwikkeld. De gebruikte terminologie is door middel van kwalitatief onderzoek uit dossiers gedestilleerd en samengevoegd tot het Omaha System. Hierdoor sluit het goed aan bij de praktijk.

2. Het is breed toepasbaar voor de zorg thuis, in het sociaal domein maar ook intramuraal

Het Omaha System is toepasbaar voor cliënten, hun gezin of een gemeenschap ongeacht leeftijden, medische diagnoses of woonlocaties. Het wordt in verschillende sectoren toegepast zoals in de thuiszorg en in de openbare, maatschappelijke en geestelijke gezondheidszorg.

3. Het integreert op een logische manier aandachtsgebieden, uitkomsten en acties

De zorgprofessional brengt de aandachtsgebieden van de cliënt in kaart, verdeeld over 4 domeinen:

  • het fysiologische domein
  • het gezondheidsgerelateerde gedragsdomein
  • het omgevingsdomein
  • het psychosociale domein 

Het in kaart brengen gebeurt aan de hand van scores rond de kennis, gedrag en status van de cliënt. Aan deze scores koppelt de zorgprofessional acties waarbij hij kiest uit 4 hoofdgroepen en de acties steeds verder specificeert zodat het op maat voor de cliënt toepasbaar is. Alles in één logisch geheel.

4. Het is gevalideerd en internationaal geborgd

Het Omaha System is wetenschappelijk onderbouwd en 1 van de 6 classificatiesystemen die erkend zijn door de American Nurses Association. Het wordt inmiddels in meerdere landen, verschillende sectoren en door meerdere disciplines gebruikt, ook in Nederland.

5. Het is gebruiksvriendelijk in automatisering waardoor het makkelijk te vertalen is naar uw ECD

Iedere term in het Omaha System kent een unieke numerieke code. Deze codes zijn makkelijk te koppelen aan allerlei ICT-toepassingen.

6. Het ondersteunt zorgprofessionals in het methodisch denken en werken

Het Omaha System bestaat uit 3 verbonden onderdelen die, als ze met elkaar in een logische volgorde worden gebruikt, het methodisch werken ondersteunen.

7. Het maakt voor cliënten helder waar gezamenlijk aan gewerkt wordt en wat ieders rol hierin is.

Het Omaha System biedt ook aan de cliënt woorden en inzicht over dat wat nodig is en hoe daaraan gewerkt wordt door de formele en informele zorg samen. 

Meer informatie over het Omaha System

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '836' in onderstaand controle veld.

1 reactie geplaatst
  • maria van der kogel

    schreef op 19 okt 2016

    vraag me af hoe dit systeem in bestaande software ingepast, ingevoerd kan worden, of dient er gekozen te worden door de betreffende organisatie voor een geheel nieuw ICT-systeem?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten