Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

7 voordelen van het Omaha System

Omaha System leeft in Nederland, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het gebruik van deze classificatie?

Het Omaha System is een classificatie die zorgprofessionals helpt bij het identificeren en vastleggen van aandachtsgebieden, acties en uitkomsten van en voor cliënten. Wat zijn de voordelen van het gebruik van het Omaha System?

1. Makkelijk te gebruiken en volgt denkwijze van zorgprofessionals

Het Omaha System is in de Verenigde Staten door en voor zorgprofessionals ontwikkeld. De gebruikte terminologie is door middel van kwalitatief onderzoek uit dossiers gedestilleerd en samengevoegd tot het Omaha System. Hierdoor sluit het goed aan bij de praktijk.

2. Breed toepasbaar voor zorg thuis, in sociaal domein maar ook intramuraal

Het Omaha System is toepasbaar voor cliënten, hun gezin of een gemeenschap ongeacht leeftijden, medische diagnoses of woonlocaties. Het wordt in verschillende sectoren toegepast zoals in de thuiszorg en in de openbare, maatschappelijke en geestelijke gezondheidszorg.

7 voordelen van het Omaha System

3. Integreert op logische manier aandachtsgebieden, uitkomsten en acties

De zorgprofessional brengt de aandachtsgebieden van de cliënt in kaart, verdeeld over 4 domeinen:

 • het fysiologische domein
 • het gezondheidsgerelateerde gedragsdomein
 • het omgevingsdomein
 • het psychosociale domein 

Het in kaart brengen gebeurt aan de hand van scores rond de kennis, gedrag en status van de cliënt. Aan deze scores koppelt de zorgprofessional acties waarbij hij kiest uit 4 hoofdgroepen en de acties steeds verder specificeert zodat het op maat voor de cliënt toepasbaar is. Alles in één logisch geheel.

4. Gevalideerd en internationaal geborgd

Het Omaha System is wetenschappelijk onderbouwd en 1 van de 6 classificatiesystemen die erkend zijn door de American Nurses Association. Het wordt inmiddels in meerdere landen, verschillende sectoren en door meerdere disciplines gebruikt, ook in Nederland.

5. Gebruiksvriendelijk in automatisering waardoor makkelijk te vertalen naar ECD

Iedere term in het Omaha System kent een unieke numerieke code. Deze codes zijn makkelijk te koppelen aan allerlei ICT-toepassingen.

6. Ondersteunt zorgprofessionals in methodisch denken en werken

Het Omaha System bestaat uit 3 verbonden onderdelen die, als ze met elkaar in een logische volgorde worden gebruikt, het methodisch werken ondersteunen.

7. Maakt voor cliënten helder waar gezamenlijk aan gewerkt wordt

Maar ook wat ieders rol is. Het biedt ook aan de cliënt woorden en inzicht over dat wat nodig is en hoe daaraan gewerkt wordt door de formele en informele zorg samen. 

Meer informatie over het Omaha System

Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina via WhatsApp Deel deze pagina op Google+

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '144' in onderstaand controle veld.

9 reacties geplaatst
 • Eric Peters

  schreef op 16 nov 2017

  Ik hoor, en lees ook hier, dat mensen geregeld bezwaren hebben tegen het gebruik van het Omaha System, terwijl ze bedoelen dat hun software niet gebruiksvriendeljk is. Dat staat los van elkaar. Omaha is een manier van denken en werken, dat kan worden ingebed in software. Als dat niet goed gebeurt (en helaas: dat gebeurt inderdaad vaak niet goed) dan is dat heel vervelend voor zorgmedewerkers, maar dat is niet de schuld van Omaha.

  Dat Omaha achter een bureau zou zijn bedacht is gewoon niet waar. Het is juist door zorgmedewerkers, in samenwerking met wetenschappers, opgezet en ontwikkeld tot wat het nu is. Alle input is uit het veld gekomen.

  Dat zorgverzekeraars gecharmeerd zijn van Omaha is niet zo gek; eindelijk kan er op een eenvoudige manier duidelijk gemaakt worden wat er bij een cliënt gebeurt, waarom dat gebeurt en wat het effect van die acties is. En ik kan me niet voorstellen dat er ook maar 1 zorgmedewerker is die bezwaar zou kunnen hebben tegen het verantwoorden van de geleverde zorg. Je hebt eindelijk iets stevigs in handen, zou ik zeggen. Verzekeraars hebben zich echter op geen enkele manier ooit bemoeid met de opzet of inhoud van het Omaha System.

 • Monique Nijs

  schreef op 06 nov 2017

  Ik heb het gevoel dat we alleen de zorgverzekeraar bedienen. Ik zie geen voordelen met ons vorige systeem. Het kost veel tijd om op het zorgplan te rapporteren en dan nog is het vaak je afvragen onder welk domein wat hoort. Ook het terugscrollen om rapportages van dagen ervoor te lezen kost veel tijd

 • Marleen Versteeg

  schreef op 31 jan 2017

  Beste Frank Smit,

  Jammer dat jij dit zo ervaart. Het Omaha System is juist in de praktijk, voor en door zorgprofessionals, ontwikkeld. In Nederland is het initiatief om dit breed te omarmen vanuit zorgorganisaties gekomen. De basis van het Omaha System is het bieden van eenheid van taal als basis voor het maken van individuele zorgplannen. De zorgverzekeraar heeft geen rol gespeeld bij de inhoud van het systeem.

 • Frank Smit

  schreef op 26 jan 2017

  Dit systeem overtuigt mij niet. Je wordt in een mal gedrukt zoals de zorgverzekeraar dit wenselijk acht. Duidelijk uitbedacht door theoretici met schone voeten.

 • Wilhelmien Looymans

  schreef op 27 nov 2016

  Wij maken gebruik van NNN, zijn we erg tevreden over. Vooral nu de ICT leverancier Coolweb Thuiszorgplanner NNN in het systeem volledig geïntegreerd heeft ingebouwd. Kosten zijn ook veel lager en niet onbelangrijk nu de tarieven wijkverpleging in 2017 sterk dalen.

 • Rini v Dongen

  schreef op 23 nov 2016

  Ik mis het gebied van de endocriene aandoeningen

  Daarnaast is deze onvolledig en is er geen ruimte voor creatief denken dat ebp onderbouwt

 • Marcel Wagenaar

  schreef op 23 nov 2016

  Beste Monique, beste Maria,

  Wij werken sinds kort met het Oman Systeem. Het systeem is helemaal geïntegreerd in ons bestaand ict systeem, Nedap Ons. Voor de mogelijkheden binnen je eigen systeem zou je contact kunnen opnemen met je systeembeheerder.

  In Omaha kan je aangeven, als je de aandachtsgebieden specificeert, of het probleem actueel of potentieel is.

 • Monique

  schreef op 07 nov 2016

  Ik mis in de OMAHA de potentiële verpleegproblemen. Je hoort iemand uit aan de hand van een uitgebreide anamnese maar vervolgens schijf je alleen maar de actuele problemen op. Is dat een bewuste keuze van de bedenkers van Omaha?

 • maria van der kogel

  schreef op 19 okt 2016

  vraag me af hoe dit systeem in bestaande software ingepast, ingevoerd kan worden, of dient er gekozen te worden door de betreffende organisatie voor een geheel nieuw ICT-systeem?

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten