Twitter
Facebook
LinkedIn
Google+
E-mail

7 tips voor hygiëne in de ouderenzorg

In verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg is op dit gebied nog veel te verbeteren

Er zijn duidelijke richtlijnen rond hygiëne en infectiepreventie, maar het probleem zit in de implementatie. In verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg is op dit gebied nog veel te verbeteren.

Op de Kennismarkt van Zorg voor Beter gaf Carolien Oldenkamp een enerverende workshop over infectiepreventie. Carolien is onder andere voorzitter van Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). Uit de workshop kwamen 7 tips naar voren voor zorgprofessionals.

1. Handhygiëne is het allerbelangrijkste

Maar let op: lang uw handen wassen of desinfecteren wil niet zeggen dat u het ook goed doet. Oldenkamp: ‘U kunt heel lang uw handen wassen, en nog steeds uw rechter duim overslaan. Dit gebeurt vaak bij mensen die rechts zijn.’ Lees meer over handhygiëne.

2. Geen ringen en horloges

Als collega’s ringen of horloges dragen of kunstnagels, spreek elkaar erop aan en blijf dat doen. Ook als u andere dingen waarneemt waarmee u infecties van de ene op de andere cliënt kunt overdragen.

3. Handschoenen dragen

Handschoenen dragen of gewoon goed je handen wassen? Ook niet-steriele handschoenen zijn toch hygiënischer dan goed gewassen handen. Onder uw nagels blijven bijvoorbeeld altijd bacteriën zitten. Als u handschoenen aantrekt, bedenk dan niet alleen wanneer u ze aantrekt, maar ook wanneer ze uit moeten en ga dus niet met dezelfde handschoenen langs meerdere cliënten. Als u zelf een wondje hebt aan uw handen, draag dan altijd handschoenen. Maar ga nooit handschoenen desinfecteren, dan ontstaan gaatjes.

7 tips voor hygiëne in de ouderenzorg

4. Licht reden van handschoenen en overschorten toe

In de thuiszorg is bij cliënten soms weerstand tegen het gebruik van handschoenen of overschorten. ‘Laatst zei een cliënt tegen me: “Ben ik dan zo vies?”. Het is dan belangrijk om goed uit te leggen waarom u het draagt. Dat vereist creativiteit. Bijvoorbeeld: “U weet niet waar ik hiervoor ben geweest… (!)” Met goede uitleg krijgt u begrip.

5. Gebruik geen heuptasjes

Dit is een bron van bacteriën, want het heuptasje hangt vaak in een bed. Bij gebruik: minimaal dagelijks schoon.

6. Let op bij mobiele telefoons

Hier zijn speciale desinfecteer doekjes voor. Maar laat bijvoorbeeld ook de telefoon buiten de kamer van cliënten die besmet zijn met antibioticaresistente bacteriën.

7. Wees alert

Wat neemt u mee van de ene naar de andere cliënt? Hoe worden bijvoorbeeld tilliften gebruikt en gereinigd? Bespreek dit soort dingen in het team.

Meer informatie over hygiëne

Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina op Google+ Deel deze pagina via E-mail Deel deze pagina via WhatsApp

Wij horen graag uw mening. Laat uw reactie achter.

Wilt u een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.vilans.nl].

We willen graag weten met wie we in gesprek gaan, daarom vragen wij uw naam en e-mail. Uw e-mailadres zal niet online geplaatst worden.

Plaats het getal '450' in onderstaand controle veld.

Mantelzorger en oudere dame lezen een krant

Contact

030 789 23 00

Bezoekadres

Catharijnesingel 47
Postbus 8228
3503 RE Utrecht

Routebeschrijving

Volg ons op

LinkedIn
toggle_closeSluit

Top

vilans.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten